’Iedereen in Velsen heeft recht om te sporten’

Sportmix organiseert elke schoolvakantie - met uitzondering van de zomer - een groot sportevenement.

Sportmix organiseert elke schoolvakantie - met uitzondering van de zomer - een groot sportevenement.© Foto Renata Jansen

Hanin Ballan
Velsen

De animo voor het naschoolse sportprogramma ’Sportmix’ in de gemeente Velsen groeit en daarmee ook het aantal locaties.

Steeds meer Velsenaren melden hun kinderen aan bij een van de zes locaties, geeft de Velsense buurtsportcoach Jurre Brussel aan. ’Geen lidmaatschap, dus geen verplichting’ is het motto. Nadat de Santpoortse basisschool de Parnassia in september tot nieuwe sportplek was omgeturnd, wordt het speellokaal in de IJmuidense basisschool de Vuurtoren als potentiële locatie getest. Vanaf 1 november tot en met 22 november zijn kinderen elke woensdag welkom om mee te sporten tegen een laag tarief.

Brussel: ,,Wij willen kijken hoeveel buurtkinderen erop afkomen.” Hoe de pilot uitpakt, is afwachten. Gemiddeld trekt een locatie twintig basisscholieren.

In elke dorpskern van de gemeente staat een buurtsportcoach klaar om de kinderen van sport en spel te voorzien. In de Velserbroekse gymzaal De Weid wordt wekelijks gevoetbald en de Willemsbeekzaal in IJmuiden dient als locatie voor volleybal. Op andere locaties wordt judo en dans gegeven. Elke vier weken worden verschillende sporten aangeboden. Buurtsportcoach Brussel is vooral actief in Velsen-Noord en heeft goede contacten met de basisschool en de sportaanbieders in deze wijk. ,,Veel kinderen kennen mij en sporten daarom graag mee.” Maar ook als een kind twijfelt welke sport hij of zij wil beoefenen, kan Sportmix een handig hulpmiddel zijn. Door het ontbreken van een lidmaatschap ontstaat er een minder gedwongen sfeer. Het kind kan erachter komen of de sport bevalt vóór de inschrijving bij een sportvereniging. ’Proeven in een bekende omgeving’, noemt Brussel het.

Nieuwe kalender

De kleine bijdrage en de buurtsportcoach als aanspreekpunt maken Sportmix volgens Brussel ’laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen’. Het concept bestaat oorspronkelijk al zeven jaar, maar de organisatoren slaan een nieuwe richting in wat betreft communicatie naar de buitenwereld. Sportmix lanceert - in samenwerking met de gemeente Velsen - een kalender om buurtbewoners op de hoogte te stellen en meer bekendheid te creëren binnen de gemeente. Ook hebben de buurtsportcoaches een directe band met basisscholen en sportverenigingen, wat het werven van nieuwe deelnemers gemakkelijker maakt.

De buurtsportcoaches willen kinderen middels Sportmix in beweging brengen en kennis te laten maken met (nieuwe) sporten. ,,Iedereen in de gemeente heeft recht om te sporten”, maakt Brussel duidelijk. Een sportactiviteit kost tussen een en drie euro per keer. ,,En dat is goedkoper dan een naschoolse opvang.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.