Opinie: het is weleens genoeg met verkeersellende IJmond

Ivo Laan
Velsen

Hoe ingewikkeld moet het zijn om een simpele wegafsluiting te communiceren en zo goed mogelijk op te vangen als je het vergelijkt met het bouwen van een nieuwe sluis in IJmuiden.

Op de webcambeelden van Rijkswaterstaat is te zien welk huzarenstukje er geleverd wordt waarbij het pielen op de vierkante millimeter is.

Dat de sluisroute dicht moest is een teleurstelling maar nog best te begrijpen, met veiligheid kan niet gemarchandeerd worden.

Alleen dan de vraag hoe dit op te lossen om ervoor te zorgen dat de inwoners zo makkelijk mogelijk van de ene naar de andere kant van het Noordzeekanaal kunnen komen.

Na het lezen van de gespreksverslagen van het overleg over de afsluiting tussen Rijkswaterstaat, de gemeente en aannemingscombinatie OpenIJ lijken de instanties wel vergeten te zijn dat zo’n afsluiting enorme gevolgen heeft voor de inwoners.

Nog even los van de communicatie naar de inwoners toe die met een slakkengang werd opgetuigd.

Volgens Rijkswaterstaat vallen de gevolgen van de afsluiting erg mee. De Fietserbond heeft gepleit voor meer afvaarten van de pont maar daar wil Rijkswaterstaat niet aan. Na een aanvankelijke berustende reactie, pleit nu ook de gemeente daarvoor.

En dat is hard nodig. Er zijn fietsers die nu weer de auto pakken omdat de sluisroute dicht is. Regelmatig staat het weer muurvast voor de Velsertunnel.

En dan te bedenken dat uit verkeersonderzoek blijkt dat een toename van een kleine hoeveelheid auto’s al file kan veroorzaken.

Je zal maar zwanger zijn en naar het Rode Kruis Ziekenhuis willen om te bevallen, zo schrijft een inwoner op Facebook. Of een ander: ’vorige week 45 minuten gewacht op de pont. En denk maar niet dat er dan een tweede in de vaart gaat’.

Kortom: het is wel eens een keer genoeg met de verkeersellende. De IJmond heeft de afgelopen jaren al genoeg te verduren gehad met de ingrijpende werkzaamheden aan de Velsertunnel.

Rijkswaterstaat begreep niks van het lage bod van aanbestedingscombinatie OpenIJ toen ze inschreef met een opmerkelijk laag bod van 350 miljoen terwijl het plafondbedrag op 500 miljoen was gezet.

Er kwam zelfs een onafhankelijke commissie met deskundigen die narekende of het bod wel realistisch was. Kortom bij de aanbesteding is een flinke meevaller geweest.

Zullen we die eens ten goede laten komen van de gedupeerden? Volgens mij kan je daar een knappe pont van laten varen, inclusief parkeerdek.

Afgelopen week voerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur campagne om minimaal 200.000 forenzen uit de auto op de fiets te krijgen. Aan die campagne doet haar eigen Rijkswaterstaat in elk geval niet mee.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.