Pers mag kroongetuige Ros niet langer zien

Internetredactie
schiphol

Journalisten mogen niet langer vanuit de zittingszaal het Amsterdamse liquidatieproces volgen. In plaats daarvan moeten ze naar de publieke tribune, zodat ze kroongetuige Fred Ros niet langer kunnen zien.

Dat heeft het gerechtshof donderdag besloten tijdens een verhoor in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

De pers wordt uit de zaal verbannen omdat ze anders de veiligheid van Ros in gevaar kunnen brengen. In de zittingszaal kunnen journalisten, via een televisie, Ros zien getuigen. Ze zouden dan een foto kunnen maken van de kroongetuige of zijn uiterlijk kunnen beschrijven, zo vreest het Openbaar Ministerie.

Het OM verzocht de voorzitter van het hof daarom journalisten uit de zaal te weren op de momenten dat Ros in beeld is. Tijdens de eerste inleidende zitting op dinsdag kon de pers de vermomde kroongetuige wel gewoon zien. Ook toen probeerde het OM daar al meermaals, tevergeefs, een stokje voor te steken.

Het merendeel van de aanwezige advocaten reageerde afwijzend op het voorstel. Zo stelde Stijn Franken, die verdachte Pinny S. bijstaat, dat de openbaarheid van de rechtspraak erg belangrijk is. "We mogen ook wel een beetje vertrouwen hebben", zo stelde Franken.

Ook verdachte Jesse R., in eerste aanleg veroordeeld tot levenslang vanwege de betrokkenheid bij zeven moorden, vond het voorstel niet waarderen. De pers moet Ros kunnen zien, zodat ze een beeld hebben van hoe hij non-verbaal op vragen reageert. Ook moeten verslaggevers kunnen zien of Ros met zijn raadsman overlegt, aldus R.

Ros is in het Passageproces veroordeeld tot dertig jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op cafébaas Thomas van der Bijl in 2007. In ruil voor zijn verklaringen in hoger beroep wordt de straf van Ros gehalveerd. Ook wordt hij opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.