Coole prothese gaat stigma tegen

Kristof Vaes verklaart zijn onderzoek op YouTube

Kristof Vaes verklaart zijn onderzoek op YouTube

Wilfred Simons
Delft/Leiden

Mensen die in het dagelijks leven een gehoorapparaat of een rolstoel nodig hebben, hebben daar in het sociale verkeer vaak last van. Ze worden gemeden, nagestaard of zelfs uitgelachen. De Vlaamse productontwerper Kristof Vaes (42) trok zich dit probleem aan. Hij promoveert maandag aan de TU Delft op nieuwe manieren om 'medische producten' zo te ontwerpen, dat ze geen stigma meer oproepen.

Voor zijn onderzoek stuurde Vaes in Antwerpen studenten de straat op die een blauw stofmasker droegen. Voorbijgangers beschouwen zo'n masker als een 'stigmatiserend product'. Zij houden liever wat afstand van iemand die een masker draagt. Vaes en zijn studenten besloten te meten hoe groot die afstand is. ,,Als een proefpersoon geen masker draagt, dan is de afstand rond de 110 centimeter. Draagt hij wel een masker, dan blijft de voorbijganger tot 50 centimeter verder weg. De afstand is ook nog afhankelijk van het type stofmasker dat we voorschotelden.''

Een stigma is het beste tegen te gaan als de medische hulpmiddelen, zoals een gehoorapparaat, een fietshelm of een rolstoel niet meer opvallen. Speciaal daarvoor is aan de TU Delft het Delft Institute of Positive Design opgericht. Hier bedenken onderzoekers ontwerpen die ons gelukkig maken. Een voorbeeld van zo'n ontwerp is een takenlijstje van chocolade, waarbij de opsteller de taak die hij heeft volbracht letterlijk mag opeten.

Vaes denkt na over manieren om medische producten cool te maken. ,,Er zijn al mooie oplossingen'', zegt hij. ,,Gehoorapparaten die zijn verwerkt in een bril bijvoorbeeld. Een tof voorbeeld vind ik zelf een fietshelm die zich ontpopt tot een soort kraag als er echt gevaar dreigt.'' Sensoren registreren een val, waarna de kraag zich ontplooit.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.