Genieten op Forteiland voor durfals

Foto Kees de Boer

Foto Kees de Boer

Ies van Rij
IJmuiden

Een beetje wiebelig staat Jeugdjournaal-presentator Nick Renooij op het plateau bij de ’Powerfan’. Zo direct gaat hij een vrije val maken van zo’n veertien meter, om pas net boven de grond afgeremd te worden.

,,Ik hoop dat ik morgen het Jeugdjournaal nog kan presenteren’’, roept hij tot hilariteit van het publiek. ,,Hierbij verklaar ik het Forteilandseizoen voor geopend!’’ En weg is hij, de diepte in. Als Nick beneden veilig weer is losgekoppeld, meldt een grote schare van vooral kinderen zich aan om dit kunstje ook eens te proberen.

Zondagmiddag, ’Fortdiscovery’ op Forteiland. Dat betekent dat er van alles is te doen en te beleven. Wie zin heeft, kan abseilen, boogschieten, met de Powerfan springen of een historische rondleiding krijgen. Voor de allerkleinsten is er een speurtocht naar paaseieren. Die speurtocht is waar de zusjes Kaitlin (5) en Milou (4) voor zijn gekomen. Ze hebben een handtas vol paaseitjes binnen en buiten het fort gevonden. Milou denkt op zeker moment zelfs het gouden ei te zien liggen. Wie dat vindt, wint een adventure-weekend in de Belgische Ardennen. ,,Pak hem maar’’, moedigt haar moeder aan. Maar eenmaal dichterbij gekomen, blijkt het helaas een glimmend stukje papier in het gras te zijn.

Kinderen

Wat opvalt, is dat het vooral de kinderen zijn die gebruikmaken van de spectaculaire attracties. De negenjarige Justin uit Heemstede staat op grote hoogte bij de Powerfan, terwijl zijn vader beneden met de camera in de aanslag staat te wachten. Eenmaal weer geland, krijgt hij van zijn vader een bemoedigend tikje op zijn helm: ,,Goed gedaan, man. Misschien gaat papa het zo direct ook wel een keertje doen.’’

Verderop het eiland is abseilen langs een steile wand van het fort een trekker. ,,Ga maar iets rustiger staan’’, zegt de instructeur tegen een man. ,,Benen strekken en je schouders naar achteren. Laat je maar zakken.’’ De man lijkt wat te twijfelen. Wanneer zijn vrouw hem echter vurig aanspoort, zakt hij dapper de diepte in.

Aan het eind van de middag vaart de boot weer terug met de bezoekers. Zevenjarige Seppe uit Santpoort-Zuid heeft het naar zijn zin gehad.

Seppe: ,,Het was gaaf. Ik heb een hele tijd met een buks mogen schieten.’’

Met een speciale abseilset kon je langs de steile wand van het fort afdalen. foto kees de boer

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.