’Niet te vergelijken met een huurovereenkomst’

Driehuis

Wonen met een gebruiksovereenkomst is niet te vergelijken met een huurovereenkomst”, stelt Roel Ulder van De Kabath vastgoedbescherming die in het hele land actief is en ook in de gemeente Velsen het missiehuis in Driehuis in beheer heeft.

Bovenal wil hij voorkomen dat mensen alleen maar antikraak willen wonen vanwege de lage maandelijkse woonlasten.

Ulder: ,, De flexibiliteit die een eigenaar door middel van tijdelijk beheer wil behouden vertaalt zich in een woonvorm waar je lage lasten hebt en een flexibele houding van je wordt verwacht. Je moet immers binnen 28 dagen in staat zijn om te verhuizen.

Wanneer ik een tijdelijke bewoner tijdens de kennismakingsperiode bel, wordt in het begin nog wel eens opgenomen met een bibberstem omdat mensen denken dat dat het moment is waarop ze te horen krijgen dat ze weg moeten. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt die bibberstem steeds meer een grote glimlach.”

Te gekke plek

Studenten, mensen die in scheiding liggen of juist types die graag op een te gekke plek willen wonen, er zijn allerlei redenen waarom iemand via De Kabath wil wonen. Aan Ulder de taak om voor opdrachtgevers van De Kabath vaak in een kort tijdsbestek zo efficiënt mogelijk de risico’s die bij leegstand horen te minimaliseren. Een antikraakwoning kost tijd en energie om het eigen te maken.

Ulder: ,,Ik zie ook wel dat nieuwe bewoners hun vertrouwde kamerinrichting van drie bij vier meter één-op-één naar een veel groter gebouw proberen te verplaatsen. Dat is niet de bedoeling. Als je antikraak woont, moet je van buiten kunnen zien dat het gebouw in gebruik is. Dat is immers in het belang van de eigenaar.’’

Controle

,,Verhuizen is nooit goedkoop, het is de kunst om je huis zo comfortabel mogelijk in te richten zodat de spullen zo weer mee kunnen naar een volgende locatie.”

Komt Ulder tijdens een zogeheten ‘controleronde’ langs om te kijken of alles in orde is, dan steekt hij liever nooit zelf de sleutel in het slot. ,,Ik kom bij mensen op bezoek. Op dat moment is het hun huis.”

Bij de ruïne staat hij dus netjes voor de poort te wachten totdat Richard hem opent. Om vervolgens aan te schuiven bij het avondeten want het contact tussen de tijdelijke ruïnebewoner en de leegstandsbeheerder is na al die jaren erg goed.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.