Grofvuildag

Gwendelyn Luijk

Woensdag gehaktdag? Nee, grofvuildag! Overal in de gemeente Velsen staan op woensdagochtend hopen oude rommel langs de stoep klaar om opgehaald te worden.

Gisteren stond mijn hoopje er ook bij. De schuur is leeg. Dinsdagavond sleepte ik alles naar buiten: de comfortabele leren fauteuil die werd afgeschreven maar niet weggegooid, onze eerste tent, vier lekke luchtbedden, een kroonluchter, de viskom voor de vis die we toch maar niet genomen hebben en nog een paar miljoen dingen. Ouwe zooi, dacht ik.

Maar mijn ouwe zooi is geld waard. Als ik de zoveelste lading door de poort sleep, betrap ik een jongeman met aanhangwagen op het inladen van mijn oude strandstoelen. Die verroeste werkbank wil hij ook wel, en de Brabantia vuilnisbak met het vuilnis er nog in ook. Hoe zwaarder hoe beter, beweert het ijzerboertje. Hij is nog niet weg of er stopt een oud mannetje te fiets. Hij kan nog wel wat met die twee stofzuigertjes, zegt hij, of in elk geval met de motortjes. De stangen laat hij liggen voor rommeljutter numero drie, die een half uur later aan komt rijden. Deze gaat er gelijk ook met mijn verhuiskarretje vandoor, lekker veel ijzer.

Hij vertelt hoe hij elke dinsdagavond de straten afstruint op jacht naar iets bruikbaars. Zo wordt de boel gerecycled nog voor de grofvuilwagen langs is geweest.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.