Heen en Weer: Monique is medium en schoenendokter

Monique zoekt haar rust in meditatie.

Monique zoekt haar rust in meditatie.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Nu de sluisroute door de aanleg van de nieuwe zeesluis onbegaanbaar is, nemen meer mensen dan anders de pont om van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord te gaan. De scholieren zijn vrij dus die ontbreken maar toeristen en dagjesmensen zijn er des te meer. De krant vaart de komende weken mee op de pont en gaat heen en weer op zoek naar mensen met een bijzonder verhaal.

Monique de Winter uit Haarlem heeft donderdagmiddag een afspraak met haar nicht die twee tuinhuisjes heeft op volkstuincomplex Wijkeroog in Velsen-Noord.

,,Ik blijf er een paar nachten slapen”, zegt ze. ,,Lekker tot rust komen. Geen wifi, geen tv. Ik heb boeken bij me en ga mediteren.”

In Haarlem waar ik woon, zijn zo ontzettend veel prikkels. Daar word ik met mijn ’high sensitivity’ af en toe heel onrustig van.”

Ze vertelt dat haar nicht, ’mensen denken vaak dat we zusjes zijn’, ook hooggevoelig is. ,,Zij is net als ik heel gevoelig voor prikkels. We begrijpen elkaar en zijn allebei ook spiritueel ingesteld. We gaan straks mediteren met klankschalen en lekker creatief in de weer.”

Of Monique ook paranormaal begaafd is? ,,Ja, ik kan aan mensen voelen wat er met ze aan de hand is. Dan let ik bijvoorbeeld op hoe iemand beweegt en op de stem. Als ik mijn ogen dicht doe en me op iemand concentreer, komt er veel informatie binnen. Allemaal aan de hand van de iemands energie.”

Wat ze dan precies oppikt? ,,Info over van alles en nog wat. Over iemands gezondheid, werk of relaties. En vervolgens probeer ik dan iemand te helpen met advies.”

Haar bijzondere gave heeft soms ook een voorspellende waarde. ,,Ik droomde ooit over de begrafenis van mijn moeder. Ik voelde dat er iets niet goed was. Dat bleek een blik in de nabije toekomst. Niet lang daarna bleek mijn moeder een tumor te hebben, waar ze na een kort ziekbed aan overleed.”

In Haarlem werkt ze in schoenenwinkel Fred de la Bretonière.

Lacht: ,,Daar noemen mijn collega’s mij ’de schoenendokter’, omdat ik vaak hele gesprekken met de klanten voer. Soms vertellen ze me hun complete levensverhaal. Dan pik ik ook weer dingen op. Laatst vertelde ik een mevrouw dat ze volgens mij maatschappelijk werk had gestudeerd. Dat bleek te kloppen. Ze was met stomheid geslagen.”

Als ze over een paar dagen nou weer teruggaat naar huis, hoe voelt dat dan?

,,Dan is het of ik met vakantie ben geweest, mijn hoofd helemaal leeg. En dan weer naar Haarlem, de drukte tegemoet. Je mag best weten: eigenlijk zou ik het liefst in een bos wonen. Alleen met een paar katten en een hond. Dan zou ik me helemaal zen voelen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.