35 Waarschuwingen in Velsen nieuwe alcoholwet

Foto GPD

Marieke de Kok
Velsen

Velsen heeft in iets meer dan drie maanden tijd, 35 waarschuwingen uitgedeeld aan verkopers of jongeren die zich niet hebben gehouden aan de nieuwe alcoholwet voor jongeren. De gemeente wil niet zeggen om welke zaken het gaat. Tot boetes is het niet gekomen, maar wie nogmaals de fout ingaat, zal moeten betalen.

In januari dit jaar werd een nieuwe wet van kracht: alcohol werd verboden voor iedereen onder de achttien. In maart dit jaar heeft de Velsense gemeenteraad het zogeheten Horecasanctiebeleid vastgesteld. Daarin staat precies wat er gebeurt als een jongere toch alcohol drinkt. Eerst krijgen de verstrekker én de jongere een waarschuwing, maar daarna volgen sancties. De jongere kan een boete krijgen of moet naar bureau Halt. Wie alcohol aan tieners verkoopt, krijgt een boete. Verder kan Velsen beslissen de alcoholvergunning in te trekken of de hele tent te sluiten.

In Velsen is één controleur actief die zich niet alleen focust op uitgaansgelegenheden. Ook sportkantines en supermarkten staan op zijn lijstje. Tijdens bijzondere festiviteiten, zoals Kennemerlaan Leeft!, kan de controleur ook in actie komen.

In vergelijking met andere gemeenten doet Velsen het heel aardig op het gebied van alcoholbeleid. Onlangs onderzocht NOS tweehonderd gemeenten. Slechts bij negen procent van de gemeenten was een boete uitgedeeld. Meer dan de helft had nog geen waarschuwing gegeven. Veertig procent van de gemeenten had nog niet eens een goed plan op papier staan. Gemeenten treden nauwelijks op, concludeerde NOS in de kop. Maar in Velsen is het dus lang zo erg niet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.