Betaste leerlingen zwemleraar Jacob V. niet opnieuw gehoord

Carlo Nijveen
Amsterdam/Velsen

Vijftien slachtoffertjes van de ontuchtige leraar Jacob V. van Zwemschool Spaarnwoude in Velsen-Zuid hoeven niet opnieuw door zedenrechercheurs te worden gehoord. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof woensdag beslist.

De beslissing is een tegenvaller voor V.’s raadsman Xander Sijmons. De strafpleiter had het Hof verzocht de kinderen nogmaals met politiemensen te laten praten, om na te gaan of hun verklaringen wel voldoende betrouwbaar zijn.

Letselschadeadvocaat Anne-Marie Wolf, die de ouders van een van de slachtoffers bijstaat, toont zich tevreden over deze uitkomst in de beroepszaak. ,,Een nieuwe confrontatie met rechercheurs zou voor de kinderen zeer belastend zijn geweest. Zeker voor het zoontje van mijn cliënten. Hij ondervindt nog steeds gevolgen van de gebeurtenissen bij de zwemschool.’’

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children had na contact met een van de betrokken ouders laten weten dat zij het onwenselijk achtte dat V.’s slachtoffers nogmaals door politiemensen aan de tand zouden worden gevoeld.

De 31-jarige Jacob V, afkomstig uit Soest, werd voor het betasten van de vijftien pupillen in 2015 veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook kreeg de zweminstructeur een langdurig beroepsverbod opgelegd. V. werd aanvankelijk beschuldigd van ontucht met zesentwintig leerlingen. Maar de rechtbank in Haarlem oordeelde dat elf belastende verklaringen tegen hem niet betrouwbaar genoeg zijn.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.