Commerciëlere HVC groter risico voor gemeenten

De Huisvuilcentrale Alkmaar. Foto JJFoto

Annemiek Jansen
IJmond

De betrokken 48 gemeenten (waaronder Velsen) en zes waterschappen moeten zich bezinnen op de vraag of ze nog wel aandeelhouder kunnen zijn van de Huisvuilcentrale Alkmaar die steeds commerciëler opereert en dus steeds meer risico’s neemt.

Tegenslagen zoals verliezen – de HVC schrijft al enige jaren rode cijfers die tot dusver worden gedekt uit de reserve – kunnen ooit terugslaan op de aandeelhouders. Die waarschuwing staat in het vorige week gepubliceerde Rekenkamerrapport over de HVC.

De aandeelhouders hebben volgens de onderzoekers jarenlang een passieve houding aangenomen. Pas toen de media twee jaar geleden meldden dat de HVC ’een miljard schuld’ had opgebouwd, kwam er wat tumult. Die schuld blijkt nu 670 miljoen te zijn en dat hadden de aandeelhouders kunnen weten, aldus het rapport, want ze zijn steeds op de hoogte gehouden door de directie en Raad van Commissarissen.

Het rapport is opgesteld door het onderzoeksbureau IPR Normag, in opdracht van zeventien gemeentelijke Rekenkamercommissies uit onder meer Den Helder, Purmerend, Alkmaar en Beverwijk/Zaanstad. Geconstateerd wordt dat de HVC zich van een verwerker van het afval van deelnemende gemeenten heeft ontwikkeld tot een meer commercieel bedrijf dat zelfs in windmolenparken op zee investeert. Aan die koers kleven grote risico’s. De gemeenten en de waterschappen zijn de klos als het met HVC fout loopt, waarschuwen de Rekenkamercommissies. De aandeelhouders moeten zich afvragen of ze die risico’s nog langer willen lopen.

De onderzoekers stellen zelfs dat het de aandeelhouders makkelijker (goedkoper) moet worden gemaakt om eruit te stappen.

Vragen

Er worden inmiddels hardop vragen gesteld, ook nu de verwachting is dat huishoudelijk afval door regeringsbeleid sterk zal dalen. Zijn commerciële activiteiten wel te combineren met de publieke taak van overheden?

Past het overheden om garanties te verstrekken bij het aangaan van leningen door HVC voor commerciële activiteiten?

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.