Wijkplatform Santpoort-Noord wil meer HOV bushaltes

Impressie van de HOV-busbaan over het fietspad N208 Santpoort-Noord. Illustratie:  
projectbureau hov velsen

Impressie van de HOV-busbaan over het fietspad N208 Santpoort-Noord. Illustratie: projectbureau hov velsen

Dagmar Aarts
Santpoort-Noord

Het wijkplatform Santpoort-Noord is niet blij dat er nog maar één bushalte voor het HOV in het dorp blijft bestaan. Volgens voorzitter Machiel van Klink heeft de gemeente Velsen aan het platform laten weten dat er alleen een halte bij de Dekamarkt aan het Burgemeester Weertsplantsoen komt.

Het wijkplatform heeft een brief aan de gemeenteraad van Velsen, het college van B en W en de provincie Noord-Holland gestuurd om zijn ongenoegen te uiten en om te vragen of het besluit kan worden heroverwogen. Volgens het wijkplatform zijn twéé haltes voor het HOV van essentieel belang in het dorp. Als er maar een halte is, worden de loopafstanden naar de bus te groot. Van Klink vertelt dat een onderzoek van Transtec heeft geleid tot de beslissing om maar één halte te houden.

Fiets

De onderzoekers denken dat een deel van de reizigers voortaan de fiets naar de bushalte zal nemen en niet meer komt lopen. Het wijkplatform vreest echter dat vooral ouderen dat niet zullen doen en dat zij de bus links zullen laten liggen, waardoor ze in een isolement kunnen raken.

In de brief schrijft het platform dat het onderzoek geen betrouwbaar beeld geeft, omdat er maar op één ochtend en één middag bij de haltes is gemeten hoeveel mensen de bus nemen.

In het onderzoek van Transtec is te lezen dat de onderzoekers verwachten dat als er nog maar één halte is in het dorp, het aantal reizigers uit Santpoort-Noord met 4500 per jaar zal teruglopen. Daarentegen is de verwachting dat er vanuit IJmuiden 7000 reizigers per jaar bijkomen, omdat de reistijd korter is doordat er minder haltes zijn. Het wijkplatform vindt het opmerkelijk dat de afname van reizigers uit Santpoort-Noord voor lief wordt genomen en er verder geen enkele onderbouwing bij wordt gegeven.

De gemeente Velsen en de provincie Noord-Holland waren vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.