Een cadeautje voor de volgende generatie van Felisenum

Mei Yi de Jong plaatst haar fles champagne in een van de luikjes.

Mei Yi de Jong plaatst haar fles champagne in een van de luikjes.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Milo Lambers
Velsen-Zuid

Elke scholier die met een diploma het Felisenum Gymnasium uitloopt, moet eraan geloven: luikjesdag. De geslaagden pakken een cadeautje of brief uit een van de vele luikjes in het systeemplafond van het auditorium en leggen er een nieuw presentje in.

In galajurk of in pak gaan de leerlingen de trap op. Ze zien er deftig uit, want de diploma-uitreiking vindt donderdag ook plaats. Soms hebben de tieners pech en is het luikje leeg. Er zijn immers meer luikjes (166) dan leerlingen.

Nora Wingelaar heeft wel een cadeautje te pakken, maar ze lijkt er niet heel blij mee te zijn. Fronsend kijkt ze naar de brief die voor haar ligt. Hij is afkomstig van een anonieme oud-leerling van het Felisenum in Velsen-Zuid.

Vermoedelijk een jongen of meisje met een liefde voor voetbal. ’De tien beste uitspraken van Johan Cruijff waar je iets aan kunt hebben’, staat erop. ,,Ik heb echt helemaal niets met voetbal”, verzucht de Santpoortse. ,,Ik ga het wel even rustig lezen straks.”

Button

Zelf heeft Nora een nieuw pakje achter het luikje verstopt. Een button met ’geslaagd’ erop. En een brief erbij met het verzoek om de button op te doen.

,,Ik vind het wel een leuke traditie. Het was ook een erg gezellige school. Ik heb hier een mooie tijd gehad. Leerlingen en docenten gaan hier op een leuke manier met elkaar om”, vertelt Nora. Na de vakantie gaat ze in Utrecht dierengeneeskunde studeren. ,,Een kamer heb ik net gevonden. Ik heb er veel zin in.”

Mei Yi de Jong gaat nog niet op kamers. Zij reist het eerst jaar heen en weer tussen IJmuiden en Amsterdam, waar ze psychologie gaat studeren aan de VU. De leerling die volgend jaar het luikje opentrekt dat Mei Yi heeft gevuld zal een fles champagne vinden.

Maar wat nou als die leerling nog geen achttien is? ,,Oh, daar heb ik eigenlijk niet over nagedacht. Nou ja, dan moet hij of zij gewoon even wachten tot de verjaardag. Dat is dan meteen een leuk verjaardagscadeau.”

Niels Beaufort is creatief geweest met zijn cadeautje. ,,Ik heb een starterskit gemaakt voor de student die op kamers gaat wonen.” In het pakket zitten vooral schoonmaakmiddelen en schrobbers. ,,Kunnen ze meteen aan de slag om hun nieuwe kamer netjes te krijgen.”

Hij blijft nog even bij zijn ouders wonen. Na de zomervakantie start hij in Delft aan de studie werktuigbouwkunde.

,,Dat wordt dus anderhalf uur heen en anderhalf uur terug per dag. Dat zal best pittig worden, maar ik wil eerst wat meer mensen leren kennen in Delft. Wennen wordt het wel, want op dit moment woon ik op slechts twee minuten afstand van de school.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.