Creatief je eigen centjes verdienen bij Koningsdag in Velsen

Een meisje speelt viool op de vrijmarkt in de Lange Nieuwstraat.

Een meisje speelt viool op de vrijmarkt in de Lange Nieuwstraat.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
Velsen

In heel Velsen werd Koningsdag gevierd. Overal in de gemeente gebeurde dat op geheel eigen wijze. Was er in Velsen-Zuid een feest in het teken van flowerpower, compleet met oude muziek en bijbehorende kleding, in Santpoort-Noord stonden ’cowboys en indianen’ centraal. En in IJmuiden konden koopjesjagers terecht op de Lange Nieuwstraat, waar vanaf Plein 1945 tot aan het Velserhof een vrijmarkt werd gehouden.

Een massa mensen schuifelt langs de tientallen kleedjes van de vrijmarkt op de Lange Nieuwstraat in IJmuiden. De achtjarige Mette verkoopt enthousiast muffins bij het Velserhof.

,,Ik heb er al 36 verkocht”, meldt ze opgetogen. ,,Voor vijftig cent per stuk.” Ze vertelt dat het gebak door haar oma is gebakken. ,,Daar ben ik heel blij mee, want anders was me dit nooit gelukt.”

Zelfbedachte activiteiten staan ook centraal op het feest in Driehuis aan de Aagtevonklaan. Daar proberen de vrienden Bram en Willem zelfgemaakte popcorn aan de man te brengen.

De vrienden Willem en Bert verkopen zelfgebakken popcorn.

De vrienden Willem en Bert verkopen zelfgebakken popcorn.

De vriendinnen Izabella, Felice, Fleur en Hasse hebben een spiritueel tentje neergezet. Voor een euro leggen ze tarotkaarten neer voor hun klanten. ,,U krijgt een maankaart, mevrouw”, zegt Fleur tegen een klant. ,,Dat betekent dat er mogelijk in de toekomst een vriend van u verdriet krijgt.”

De dame schudt haar hoofd. ,,Dat klopt niet.” Het meisje laat zich niet van de wijs brengen. ,,Dat weet u nu nog niet. Dat merkt u pas in de toekomst.”

Izabella, Felice, Fleur en Hasse voorspellen de toekomst.

Izabella, Felice, Fleur en Hasse voorspellen de toekomst.

Drie grote wigwams staan er op het Santpoort-Noordse Landje van Scholz. Het thema in Santpoort-Noord is dit jaar ’cowboys en indianen’, vandaar.

De zevenjarige Robin Rietveld heeft zich voor de gelegenheid in een indianenpak gehesen. Hij heeft ook aan de cowboys en indianen-intocht meegedaan. Hoe die intocht was? ,,Heel gaaf. Ik heb onderweg van allemaal auto’s vlaggetjes gepakt.”

Swaan speelt harp, zus Brechtje verkoopt zelfgemaakte oorbellen.

Swaan speelt harp, zus Brechtje verkoopt zelfgemaakte oorbellen.

In Velserbroek is er een vrijmarkt in het winkelcentrum. Op de hoek bij de Hema staan de zusjes Brechtje en Swaan Jabroer hun best te doen om wat centjes te verdienen. Brechtje verkoopt zelfgemaakte oorbellen en gebakvorkjes, Swaan speelt op de harp.

Hoe de zaken gaan? ,,Best goed”, zegt zestienjarige Brechtje. ,,Ik heb al vier paar oorbellen verkocht en ook al een paar vorkjes.”

Emma en Fleur vlechten de haren van hun klanten.

Emma en Fleur vlechten de haren van hun klanten.

Swaan moet met haar harp wel heel wat deuntjes spelen, want zij is aan het sparen voor een zogenaamde pedaalharp. ,,Ik krijg leuke reacties op mijn spel”, zegt ze. ,,En het levert op. Ik denk dat ik nu, - het is halverwege de dag -, zo’n twintig euro heb verdiend.”

Niet iedereen is even succesvol. In IJmuiden staat een man, ’Zet mijn naam maar niet in de krant’, mismoedig achter zijn handel. Wasbakken en tweedehands chemische toiletten liggen er op zijn kleed. ,,Ik verkoop helemaal niets”, zegt hij. ,,Dikke pech, ik dacht een klappertje te maken.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.