Publieksdag Forteiland IJmuiden

Forteiland. Archieffoto

Forteiland. Archieffoto

Saskia Knegtering
IJmuiden

Op Forteiland IJmuiden is er tijdens de publieksdag (zondag 7 september) een lezing over de aanwezige bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Bunkerdeskundige Ron Bakker vertelt in ongeveer anderhalf uur alles over deze bunkers en hoe die destijds speciaal op het eiland werden gebouwd, aangepast en gecombineerd.

De presentatie van Ron Bakker begint om 13.15 uur in Soldatenzaal 6 van het Fort, en is voor bezoekers gratis toegankelijk. Na afloop kunnen uiteraard de bunkers worden bezocht, evenals het Pantserfort zelf, dat drie verdiepingen telt en uit meer dan 70 kamers en zalen bestaat, met een grotendeels ondergronds gangenstelsel van ca. 585 meter lengte. De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door MS 'Koningin Emma' vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn hier zondag om 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Vanaf het eiland vaart de boot terug om 13.00, 15.15 en 17.15 uur.

Bezoekers worden op het eiland gedurende ca. 1,5 uur in groepjes in en rond het fort rondgeleid door ervaren gidsen. Er is eten en drinken. Pinnen is niet mogelijk. Men kan op het eiland verblijven totdat de laatste boot weer vertrekt. Toegangskaarten voor de overtocht heen en weer, inclusief rondleiding, kosten €12,50 per persoon. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang (onder begeleiding; maximaal vier kinderen per begeleider).

Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl, of telefonisch: 0255 - 511676.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.