Regen spelbreker wielerronde

Toeschouwers bij de Naaldkerk.

Toeschouwers bij de Naaldkerk.© foto united photos/rob van wieringen

Marcel Tabbers

Een van de hoogtepunten van de Santpoortse Feestweek viel woensdagavond letterlijk in het water. Van de 67 aangemelde deelnemende wielrenners bleef meer dan de helft weg.

Het gevolg was dat een flink uitgedund peloton het ingekorte criterium met de nodige voorzichtigheid af werkte. Frits van Lieshout won voor Mitchell van Roijen en Arthur Rutte.

Niet alleen op het parcours is het rustig. Langs de hekken staan ook minder toeschouwers. Ook bij het epicentrum bij de Naaldkerk maakt de bar zeker geen overuren dit jaar. En de reservebar blijft zelfs helemaal onbezet. Bert Koks staat wel aan een biertafel met zijn vriend Ben van der Bruggen. ,,Dit is traditie. Als echte Santpoorters uit ‘zuid’ moet je hier bij zijn natuurlijk’’, zegt hij terwijl hij zijn biertje opschuimt.

In de koers zelf stopt de een na de andere renner. Zo ook topfavoriet Brian Burggraaf. ,,Ik ben dit jaar al drie keer onderuit gegaan. Ik heb geen zin om dat nog een keer mee te maken. Er gingen er al meteen een paar, dus dat was voor mij ook het signaal om te stoppen’’, licht de viervoudig winnaar van de ‘Ronde’ toe.

Langs het hek is Wessel Koper aandachtig toeschouwer. ,,Ik ben net terug van de Tour de France. Het is wel een verschil hoor’’, aldus de Santpoorter. Daarmee bedoelt hij niet de snelheid. Met een knipoog: ,,Nee joh, ze komen hier natuurlijk veel vaker langs.’’ Toch heeft Koper geen spijt van zijn bezoek aan Frankrijk. ,,Het was leuk om Bauke Mollema met twintig seconde voorbij te zien scheuren. Zeker als je dan later hoort dat hij de etappe wist te winnen. Het ging in ieder geval een stuk sneller dan hier.’’

Dat het niet zo hard gaat valt ook Gerrit Ligtenberg op. ,,Ze koersen niet. Ze rijden rondjes’’, zegt de 74-jarige Spaarndammer terwijl hij onder een paraplu voor de regen schuilt. Even later klinkt de bel van de laatste ronde. Ligtenberg ziet dat zijn dorpsgenoot Van Lieshout op kop rijdt. Deze positie staat hij niet meer af in de eindsprint na 50 kilometer.

Als vanzelfsprekend is de winnaar tevreden. De blijdschap straalt van zijn gezicht met een glimlach van oor tot oor: ,,Ik ben een keer derde geworden en tweede. Ik gokte op mijn sprint en ging al snel op kop rijden. Het was beheerst door de bochten rijden vandaag, maar ik ben blij met de Spaarndamse dubbelslag op dit loop- en wielerparcours.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.