Velsen blij met gelijkspel na Amsterdamse dominantie

Bart Slegers
driehuis

Het was typerend voor de negentig minuten van Velsen dat iedereen met een geelblauw hart snakte naar het eindsignaal.Tegen Zeeburgia was het in de tweede helft achterin vrouwen en kinderen eerst. De ploeg boog maar barstte niet en won duidelijk één punt: 1-1.Eigenlijk was Velsen, dat met tien punten uit vijf wedstrijden een meer dan uitstekende indruk heeft achtergelaten, al meteen gewaarschuwd.

De Amsterdammers lieten de bal snel rond gaan en hadden na vier minuten doelman Sander van der Lugt al kunnen verschalken met een kopbal. De inzet was te zacht.

Na een kans van Patrick Castricum, die het lastig had maar wel goed speelde, werd het doel even later wel gevonden. Castricum kopte de bal door en Rens Greveling kwam oog in oog te staan met de sluitpost. De middenvelder maakte zijn tweede treffer van het seizoen.

,,Ik moest deze ook wel maken. Ik heb de laatste paar duels wat kansen gemist en deze was heel belangrijk”, gaf Greveling aan. De middenvelder is essentieel voor het spel van zijn elftal, want de 23-jarige Velsenaar legt veel diepgang in zijn spel en moet vaak bij Castricum aansluiten om zo gevaar te stichten.

,,Het kwam er vandaag minder van, want de tegenstand was sterk. Daarom werden de ruimtes op het middenveld erg groot. Het was lastig te belopen en als je dan ook veel balverlies lijdt, maak je het er niet makkelijker op.”

Trainer Ton Pronk aanschouwde het ook en bracht met het inbrengen in de tweede helft van Joel Panka meer defensieve zekerheid. ,,Daarom snap ik wel dat ik werd gewisseld. Ik kwam te weinig in het spel voor. We werden gewoon overlopen”, blikte Greveling terug op de moeilijke tweede helft.

Na de 1-0 speelde Velsen bijna alleen maar op de eigen helft. Linksbuiten Marc Kloosterboer, die de afwezige Daniel Zuiverloon verving, speelde een anonieme wedstrijd. Tim Groenewoud kwam meer in het spel voor, maar beslissend was de buitenspeler deze keer niet.

Het was pompen of verzuipen en veel ballen werden naar voren geschoten in de hoop dat Castricum ‘m vast kon houden.

Pronk kende ook veel personele problemen. Zeno van Ooijen brak tegen VSV zijn vinger en was niet inzetbaar. Donny Koning en Martin Wal kwakkelen ook met blessures. Zuiverloon was voor zijn werk in de Verenigde Staten.

Maar de complimenten konden naar de bezoekers. Velsen zal niet vaak meemaken op eigen veld dat het niet onder de druk uit kan komen. Zeeburgia creëerde ondanks het overwicht weinig kansen. Mischa Plug en Remco van Dam vormden wederom een sterk duo in het centrum en kopten veel weg.

Toch moesten ze buigen in de laatste tien minuten. Geheel vrijstaand kopte Javier Martina de bal achter Van der Lugt.

Het was meer dan verdiend na een constante over het veld razende Amsterdamse orkaan. Het was niet de vraag of maar wanneer de gelijkmaker zou vallen. De arbiter vond het nodig om ook nog heel veel extra tijd bij te tellen. Op de bank van Velsen werd de technische staf krankjorum van de negen minuten durende blessuretijd.

Het werd dan ook nog bijna 1-2, maar het schot van Ho-A-Tham Zamoranho belandde op de paal.

,,Het is duidelijk dat we een punt hebben gewonnen. Dat geluk moet je hebben, want we kwamen vandaag eigenlijk geen moment aan voetballen toe”, aldus Greveling.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen