Deka Santpoort-Noord sluit slagbomen tijdens parkeerproef

© Foto: Cyclomedia

1 / 2
Milo Lambers
Santpoort-Noord

Bewoners van de straten in Santpoort-Noord waar vanaf aanstaande maandag overdag maximaal anderhalf uur geparkeerd mag worden, kunnen hun auto niet kwijt op het parkeerterrein van de Dekamarkt aan de Hagelingerweg. De slagbomen van het terrein gaan tijdens de proef omlaag.

Momenteel gaan de slagbomen van het parkeerterrein alleen nog omlaag bij grote drukte, bijvoorbeeld op vrijdag of zaterdagmiddag. Eerste verkoper Berry Kaart van de Dekamarkt laat weten dat de supermarkt tijdens de blauwe zoneproef meer parkeerdrukte verwacht. ,,De slagboom gaat daarom omlaag. Alleen is het erg rustig in de winkel is, bijvoorbeeld op maandagochtend, zullen we hem misschien openen.”

Het parkeerterrein van de supermarkt is enkel bedoeld voor klanten. Zij kunnen hier de eerste twee uur gratis parkeren. Niet-klanten van de winkel betalen 25 eurocent per kwartier.

Winkeliersvereniging

De gemeente Velsen begint vanaf maandag 15 januari met een proef met een blauwe parkeerzone. Dit is tot stand gekomen na een verzoek van de winkeliersvereniging. Zij hopen dat de parkeerdrukte in de winkelstraten hiermee afneemt. De proef geldt voor iedereen, bewoners krijgen geen ontheffing.

(Lees ook: Blauwe zone ook voor bewoners winkelgebied Santpoort-Noord)

De zones worden ingesteld bij het oostelijke deel van de parkeerplaatsen aan het Burgemeester Weertsplantsoen. De westzijde van het deel van de Hagelingerweg tussen het plantsoen en de Hoofdstraat vallen hier ook onder. De andere blauwe zone loopt van de Hoofdstraat tot en met pand 236.

Vanuit het dorp krijgt de proef veel kritiek. Veel bewoners klagen dat zij niet vooraf zijn ingelicht. Zij verwachten dat het in de omliggende straten extra druk wordt. Een petitie tegen het plan is inmiddels al meer dan 220 keer ondertekend.

De proef duurt vier maanden. Hierna volgt een evaluatie, waarna er een definitief besluit wordt genomen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.