Velsen wil de donkerte terugbrengen

Susanne Moerkerk
Velsen

De gemeente Velsen wil de lichtvervuiling in de gebieden buiten de bebouwde kom terugdringen.

Daarvoor is Velsen bezig met een Donkertebeleid. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken hoe het landelijke gebied in de nachtelijke uren donkerder kan worden gemaakt.

Hiervoor kan gedacht worden aan het vervangen van de armaturen in lantaarnpalen. Led-licht ’strooit’ niet zo ver uit als de standaardverlichting en heeft extra voordelen. ,,Ik ga van het grijze led-licht bij Beeckestijn altijd rustiger rijden’’, legt wethouder Floor Bal uit.

Daarnaast kan gedacht worden aan het doven of dimmen van lantaarns. Het licht heeft volgens een rapportage van de wethouder niet alleen effect op de mens, maar ook op dieren.

,,Sommige beschermde soorten zijn gevoelig voor licht, zoals nachtvogels als uilen en ook vleermuizen en marterachtigen zoals de das. De gevonden effectafstanden zijn 100 – 300 meter voor zoogdieren en vogels, voor insecten tot meer dan 1 kilometer.’’

In het najaar/de winter wordt een hemelhelderheidsonderzoek gedaan aan de binnenduinrand, inclusief de groenzones tussen de kernen, en (delen van) het recreatiegebied Spaarnwoude.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.