Eigenaar IJmuidense coffeeshop knokt voor voortbestaan

Fred Dur in Joe Cool.

Fred Dur in Joe Cool.© Archief

Carlo Nijveen
IJmuiden

De IJmuidense coffeeshophouder Fred Dur ligt juridisch stevig in de clinch met de gemeente Velsen. Inzet van het conflict: het voortbestaan van Durs zaak Joe Cool. De partijen treffen elkaar komende donderdag waarschijnlijk voor de rechter in Haarlem.

De coffeeshop van Dur is gevestigd aan de IJmuidense Kanaalstraat. Als het aan de ondernemer ligt, verhuist hij - vrijwillig - zo snel mogelijk naar een andere plek in IJmuiden.

Dat is volgens Dur ook de strekking van een afspraak die hij naar eigen zeggen met de voormalige Velsense burgemeester Franc Weerwind heeft gemaakt.

Durs zaak ligt momenteel op geringe afstand van het Maritiem College. Dat mag officieel niet. Maar Joe Cool was al aan de Kanaalstraat gevestigd voordat de school intrek nam in de buurt.

Uitsterfbeleid

B & W van Velsen probeerden in 2010 al de coffeeshop van de Kanaalstraat weg te krijgen, door aan te kondigen dat de exploitatievergunning van het bedrijf zou worden ingetrokken. Daar kwam het uiteindelijk niet van. De gemeente Velsen besloot in 2013 ook het ’uitsterfbeleid’ voor Joe Cool los te laten.

Pakweg een jaar later spraken de toenmalige burgemeester Weerwind en Fred Dur volgens de coffeeshophouder af dat hij met Joe Cool zou verkassen zodra dat kon. Dur stelt sindsdien tot twee keer toe een ander onderkomen op het oog te hebben gehad. Maar kennelijk stak de gemeente telkens een stokje voor de beoogde verhuizing.

Vertrekken

Anno 2018 is Dur er nog altijd niet zeker van dat zijn zaak kan blijven voortbestaan. B en W van Velsen hebben blijkbaar namelijk geen boodschap aan de afspraak die hij vier jaar geleden met Weerwind zou hebben gemaakt en willen Joe Cool binnen afzienbare tijd uit de Kanaalstraat zien vertrekken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De twee partijen troffen elkaar in november vorig jaar ook al in de rechtszaal, bij een kort geding over Durs exploitatievergunning. De hernieuwde aankondiging om die vergunning in te trekken, werd toen geschorst. B en W van Velsen moeten hun voornemen beter beargumenteren, vindt de voorzieningenrechter.

Durs advocaat Hülya Elmas laat desgevraagd weten dat zij verwacht en aanneemt dat burgemeester Frank Dales deze uitspraak van de rechter zal respecteren en uiteindelijk een rechtmatig besluit neemt, dat voldoet aan de beginselen van behoorlijk bestuur. Verder wil de advocaat niets over de kwestie kwijt.

Bezwaren

Bij de rechtszaak die donderdag staat gepland, draait het volgens gemeentewoordvoerder Leonie van der Linden om het niet-ontvankelijk verklaren van bezwaren die Dur tegen de aangekondigde intrekking van zijn exploitatievergunning heeft ingediend.

De handelwijze van B en W is sowieso opmerkelijk te noemen. Velsen heeft recentelijk namelijk aangekondigd mee te willen doen aan een landelijk experiment met wietteelt onder staatstoezicht.

Als het daar daadwerkelijk van komt, worden de twee lokale coffeeshops - Scolo aan de IJmuidense Snelliusstraat én Joe Cool - wat Velsen betreft nadrukkelijk bij die proef betrokken. Fred Dur en Scolo-eigenaar Frank Leenders lieten eerder in deze krant weten graag daaraan mee te werken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.