Zeehondjes laten zich massaal zien, maar blijf van ze af!

© Frits Houtgraaf

IJmuiden aan Zee

Een bijzonder gezicht aan het Kleine Strand in IJmuiden aan Zee. Op het strand lagen veel zeehonden, plus de nodige fotografen die de huilers op de gevoelige plaat wilden vastleggen. Maar te veel aandacht is ook niet goed, vindt Dave de Koning van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren in IJmuiden. ,,Blijf uit de buurt’’, waarschuwt hij. ,,Het enige dat ze nodig hebben is rust.”

Want grote kans dat de zeehonden lijden aan longworm, een typische kinderziekte bij zeehonden, maar dit jaar zijn er opvallend veel volwassen dieren met deze parasiet. De jonge zeehonden krijgen deze parasitaire besmetting via vis en garnalen binnen.

Iedere zeehond kan in zijn leven te maken krijgen met longwormen, maar gelukkig is dit voor gezonde dieren met voldoende weerstand geen probleem. Zij hebben geen last van de parasiet. Bij zeehonden met te weinig weerstand kan de longworm zich vermenigvuldigen en uitgroeien tot een ware plaag.

,,De afgelopen twee maanden hebben wij wel 22 zieke exemplaren tussen het strand van Wijk aan Zee en Bloemendaal aangetroffen”, aldus de vrijwiller. Elk gevonden dier op het strand verdwijnt in een mand en gaat via een quad naar het opvangcentrumpje aan de Middenhavenstraat in IJmuiden. Daar krijgt de zeehond de eerste medicamenten.

,,De eerste 24 uur zijn wat dat betreft cruciaal.” De opgeknapte zeehonden gaat vervolgens naar de opvangcentra in Stellendam of Pieterburen.

Een andere verklaring voor de grote hoeveelheid zeehonden is de puptijd die momenteel aan de gang is.Twee weken geleden waren de pups echte kerstkindjes, maar elk jaar schuift de piek in de geboortes anderhalve dag naar voren. De onderzoekers staan voor een raadsel.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.