Dekamarkt ongerust over komst van Vomar

Susanne Moerkerk
IJmuiden

De komst van een nieuwe Vomar op het voormalig KPN-terrein aan de Lange Nieuwstraat baart concurrent Dekamarkt grote zorgen. Dat heeft de exploitant van de supermarktketen, samen met de eigenaar van de gehuurde Dekamarktpanden, laten weten in een brief aan de gemeente Velsen.

In de brief geeft Dekamarkt aan dat de komst van nog een supermarkt kan leiden ’tot een overschrijding van het winkelaanbod’. Dat betekent volgens Dekamarkt dat bestaande supermarktvestigingen kleiner dan 1000m² niet meer kunnen doorontwikkelen. Dit baart de supermarktketen grote zorgen, want twee van de drie Dekamarktvestigingen in IJmuiden vallen binnen die categorie. In de brief waarschuwt de exploitant dat de gevolgen van de komst van een Vomar desastreus kunnen zijn voor de kleine Dekamarktvestigingen.

De gemeente geeft aan dat de komst van de Vomar juist invulling geeft aan de versterking van het centrum van IJmuiden.

Analyses

Volgens een woordvoerder van gemeente Velsen bestaan er verschillende analyses over de marktruimte voor supermarkten in IJmuiden. Die komen elk tot dezelfde conclusie: de ontwikkeling van een supermarkt op de KPN-locatie leidt niet tot duurzame ontwrichting van de supermarktstructuur in IJmuiden. Er is sprake van duurzame ontwrichting als de nieuwbouwplannen leiden tot het sluiten van bestaande winkels en als het voor inwoners van een bepaald gebied niet meer mogelijk is om op aanvaardbare afstand hun inkopen te doen. Dat is volgens de gemeente dus niet het geval met de komst van een Vomar op de KPN-locatie.

Voorzitter van Wijkplatform IJmuiden-Zuid Emiel Webbe reageert verrast op de actie van Dekamarkt. Webbe: ,,Al tien jaar ergeren de mensen zich aan ’Het gat van IJmuiden’.

Nu er een mooi plan op tafel ligt, verheugen veel mensen zich op de komst van de nieuwbouw. Het kan ons eigenlijk niet snel genoeg beginnen. De woningen en winkels zullen een meerwaarde zijn voor de omgeving en ik denk dat Dekamarkt dat niet wil inzien.’’

Laat

Webbe benadrukt dat de supermarktketen nogal laat is met haar reactie. Volgens hem konden verschillende bedrijven zich al jaren geleden inschrijven voor de plek waar zich nu een nieuwe supermarkt zal vestigen. Of Dekamarkt zich daar toen ook voor heeft ingeschreven is niet bekend. In ieder geval is Vomar als beste kandidaat naar voren gekomen.

Ook Peter van Ling, directeur van Velison Wonen dat eigenaar is van de KPN-locatie, ziet de reactie van Dekamarkt als mosterd na de maaltijd. ,,Ik snap dat Dekamarkt bepaalde zorgen uit, maar ik denk tegelijkertijd dat het bedrijf hier in de regio een goede naam heeft opgebouwd en veel vaste klanten heeft. Daarbij vind ik dat Dekamarkt moet inzien dat er een mooi project op tafel ligt dat van groot belang is voor de ontwikkeling van Velsen’’, aldus Van Ling.

Vertraging

Als Dekamarkt in beroep gaat tegen de nieuwbouwplannen van het KPN-terrein, kan dit volgens Van Ling voor een half jaar vertraging zorgen. De start van de bouw staat op dit moment gepland tussen eind 2016 en begin 2017.

Of Dekamarkt een volgende stap gaat zetten, is niet bekend. De exploitant en eigenaar van de gehuurde panden wilden niet reageren tegenover de krant.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.