Opvallend kunstwerk in tunnel ’snelbus’ bij Santpoort-Noord [video]

Carlo Nijveen
Santpoort-Noord

Passagiers van de ’snelbus’ die vanaf begin volgend jaar tussen Haarlem en IJmuiden gaat rijden, zullen in de nieuwe spooronderdoorgang vlakbij Santpoort-Noord met een opvallend kunstwerk worden geconfronteerd.

’00:00:17:05’, die naam draagt het ontwerp van kunstenaar Roland Schimmel dat straks wordt aangebracht op de wanden van de tunnel.

Schimmel heeft er nog geen tekst en uitleg over gegeven, maar de titel van z’n creatie verwijst onder meer naar het aantal seconden dat de bus (ongeveer) nodig heeft om de tunnel door te komen.

,,Een ontwerp maken voor een onderdoorgang waarin alleen maar bussen met een snelheid van vijftig kilometer per uur rijden, triggerde onmiddellijk mijn voorstellingsvermogen’’, wordt Schimmel geciteerd in een persbericht van de provincie Noord-Holland.

,,De wanden van de onderdoorgang werken voor de reiziger als een soort oogkleppen. Het landschap verdwijnt en de reiziger begeeft zich heel even in een onderwereld.’’ Schimmels kunstwerk bestaat onder meer uit twee kleurbanen, waarvan de contouren voor de buspassagiers door de snelheid wazig worden.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.