Haringparty restaurant IJmond valt in het water

Pieter van Hove
IJmuiden

Het doet hem veel pijn. Maar Ruud Nieborg kan niet anders. De eigenaar van restaurant IJmond aan de Seinpostweg in IJmuiden moet dit jaar de traditionele Haringparty afblazen. Reden: de uitstel van het haringseizoen vanwege de nog magere Hollandse Nieuwe.

Gewoontegetrouw heeft Nieborg op dezelfde dag van de officiële veiling in Scheveningen de beschikking over het tweede vaatje. Die wordt dan geveild in het restaurant waar zich een groot deel van het bedrijfsleven bevindt.

De opbrengst gaat naar een goed doel. Voor dit jaar was 10 juni de officiële start van het haringseizoen. Maar omdat de vis nog niet op een goed vetpercentage zit, is de start een week uitgesteld tot 17 juni.

Dus dan zou de Haringparty bij restaurant IJmond op die datum plaatshebben. ,,Ware het niet dat die dag de ondernemersvereniging OV-IJmond ook een haringparty heeft in de vishallen. Daar is 90 procent van mijn clièntele aanwezig. Twee haringparty’s op één dag is teveel van het goede. Dat geldt ook wanneer we het de volgende dag zouden houden. Dit zou afbreuk doen aan de Haringparty zoals men die van ons gewend is.’’

Risico

Het geld van de veiling zou dit jaar gaan naar het Brandwondencentrum in Beverwijk en de stichting Childslife. ,,Bij de editie volgend jaar gaat de opbrengst in elk geval naar deze organisaties.’’

OV-IJmond houdt bewust de haringparty niet op de dag van de officiële veiling, zegt voorzitter Ton van der Scheer. ,,Er is altijd het risico dat het seizoen wordt opgeschoven. Wat dat betreft hebben wij geluk gehad. En bovendien is het Hollandse Nieuwe die dezelfde dag is aangeleverd.’’

Ook voor de haringverkopers levert de uitstel vaak hoofdbrekens op. ,,De vertraging is heel vervelend. Promotiemateriaal klopt niet meer en voor ons - de verkopers - zorgt het voor drukke tijden’’, zegt Katwijker Michiel Haasnoot van Haasnoot Vis.

Denemarken

Zijn Katwijkse branchegenoot Ouwehand levert vis aan tien haringparty’s waarvan twee feestjes te vroeg op de agenda staan. ,,Als ze het feest niet verzetten, hebben ze helaas geen Hollandse Nieuwe’’, aldus een woordvoerder van de visverwerker. Haasnoot snapt waarom het haringseizoen later van start gaat.

,,Van de week was ik met klanten in Denemarken waar onze Hollandse Nieuwe vandaan komt. Daar was goed te zien dat de visjes nog te mager zijn. Het weer speelt een grote rol. De Hollandse Nieuwe is puur natuur, alles valt of staat met een mooi voorjaar. Organisator van de Grote Katwijkse Haringtocht Arjan van Beelen ontspringt dus net de dans.

Hij heeft de tocht precies op 18 juni gepland. ,,Nadat drie jaar geleden het haringseizoen ook al een week later van start ging, werden wij gedwongen onze tocht te verplaatsen. Daar hebben we van geleerd want mensen houden in hun agenda rekening met zo’n dag dus verplaatsen neemt een hoop ongemak met zich mee’’, zegt Van Beelen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.