’Ze heeft een mooie glimlach’

Elin met haar moeder Marie-José, vader Patrick en  Leontien van Moorsel (r). Foto’s Marcel Hollander

Elin met haar moeder Marie-José, vader Patrick en  Leontien van Moorsel (r). Foto’s Marcel Hollander

Sander van Lubeck
IJmuiden

Het is al niet mals, de Passo dello Stelvio beklimmen per fiets. Vrijdag proberen 23 amateurfietsers de bergpas te bedwingen en zamelen daarmee geld in voor het Heemskerkse logeerhuis Ons Huis. IJmuidenaar Patrick Schelvis doet daar nog een schepje bovenop: hij neemt zijn 8-jarige dochter Elin mee, op een zitje.

De meervoudig gehandicapte Elin logeert twee keer per maand in Ons Huis. Ze is de helft van een tweeling, die al na 24 weken zwangerschap werd geboren. Haar broertje Bente mankeert niets.

Schelvis: ,,Elin had een hersenverlamming, waardoor ze doof is en niet kan praten. Ze is spastisch aan haar ledematen. Hierdoor kan ze nauwelijks zitten en niet lopen. Maar ze heeft wel een heel mooie glimlach.’’

Door haar mee bergop te nemen, zeult Schelvis aardig wat extra kilo’s mee. Niet alleen het gewicht van Elin, maar ook de 55 kilo zware, speciaal geprepareerde fiets inclusief stoel. ,,Het is niet van carbon’’, lacht Schelvis.

De stoel was een geschenk die het IJmuidense gezin Schelvis overhield aan deelname aan het EO-programma ‘Rennen voor Twee’.

Topwielrenner

Een ander geschenk was dat er een goede klik was met een van de coaches uit het programma, Leontien van Moorsel. De oud-topwielrenner was bereid de groep wielrenners (bestaande uit vrienden van de familie Schelvis, maar ook andere bij Ons Huis betrokken sportievelingen) een training te geven. Die vond anderhalve week geleden plaats, in Berg en Dal in Gelderland.

,,Als toerfietsers zijn we gewend 100 of 120 kilometer af te leggen op een vlak stuk. Bij de training van Leontien richtten we ons op sprintjes trekken, bergop fietsen, op het juiste moment versnellen. Ze leerde ons door de verzuring heen te trappen. Het was echt een heel andere trainingsvorm.’’

De Passo dello Stelvio is een van de meest zware beklimmingen in de wielersport. De 23 wielrenners, waaronder Marie-José, de vrouw van Patrick Schelvis, gaan niet onvoorbereid naar Noord-Italië. Vorig jaar beklommen ze al de Mont Ventoux, maar deze berg is van een andere orde. De berg kent 2100 hoogtemeters. De groep legt 21 kilometer af, met daarin 48 haarspeldbochten.

Beproeving

De groep hoopt de berg op één dag drie keer te beklimmen. Met deze beproeving wordt geld ingezameld voor Ons Huis.

Ons Huis, het logeerhuis aan de Griegstraat in Heemskerk, biedt tijdelijke opvang voor kinderen die door hun handicap veel zorg en aandacht nodig hebben. Dankzij deze respijtzorg hebben de ouders even gelegenheid om weer op adem te komen. De teller staat inmiddels op ruim 17.000 euro, het streefbedrag is 30.000 euro.

De renners steunen kan met een online donatie via de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind: www.nsgk.nl/stelvio

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.