Groep misdraagt zich bij Bunker Museum

Bunkermjuseum aan de Badweg.

Bunkermjuseum aan de Badweg.© Fokke Zaagsma

Anneke Wijsman
IJmuiden aan Zee

Een groep van acht bezoekers uit Ridderkerk heeft afgelopen zondagmiddag een rondleiding bij de IJmuidense bunkers verstoord. De mannen en vrouwen misdroegen zich dusdanig dat enkele excursiegangers uit ergernis voortijdig afhaakten.

Ook verdween tijdens de rondleiding een kostbaar slot, dat later door een vrouw uit de luidruchtige groep pas na de nodige aandrang werd terug gegeven waarbij ze vroeg of ze ’dan wel een ander souvenir kon krijgen’.

Nog nooit eerder gezien

De gidsen van het Bunker Museum uit IJmuiden staan versteld over het gedrag van de bezoekers. ,,We geven de rondleidingen nu voor het elfde jaar en dit hebben we nog nooit meegemaakt’’, zegt museumcoördinator Leo de Vries. ,,We werken met vrijwilligers. De rondleidingen zijn onze levensader. Natuurlijk zit er wel eens een bezoeker tussen die wat minder geïnteresseerd is, maar dat een bezoeker de anderen zo stoort, hebben we nog niet eerder gezien.’’

Voorraad bier

De dienstdoende gids had zondag al zijn bedenkingen toen bleek dat de Ridderkerkers een voorraad bier hadden meegenomen naar hun ’uitje’ in de duinen. ,,Het waren geen tieners, eerder in de twintig en in de dertig’’, zegt De Vries. Ze hadden zich vooraf per mail ingeschreven voor een rondleiding langs batterijen Heerenduinen en Olmen.

'Humor'

Even hebben ze het bij het Bunker Museum over aangifte bij de politie gehad. ,,Maar je kan er niks mee. Dat slot wordt door de groep natuurlijk afgedaan als humor en openbare dronkenschap moet door de politie zelf worden geconstateerd’’, meldt De Vries.

Wel krijgen alle andere deelnemers het aanbod om de excursie nog eens gratis en in een rustigere sfeer over te doen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.