Antikrakers tegen spookwijk in Oud-IJmuiden

Redacteur IJmuiden
IJmuiden

De omgeving van de President Steynstraat in Oud-IJmuiden moet geen ‘spookwijk’ worden. Dat is de bedoeling van het tijdelijk verhuren van 135 woningen in die buurt. Een hele wijk met acht straten wordt straks antikraak bewoond.

Het is een vreemd mengelmoesje dat de laatste levensfase van de President Steynstraat en omgeving markeert. Woningbedrijf Velsen gaat nieuwe woningen in de buurt neerzetten. Maar het duurt nog even voor ze er staan. Om de tussenliggende periode te overbruggen kregen de bewoners de keuze: herhuisvesting of afwachten. De huizen die leeg staan worden tijdelijk verhuurd tegen een gereduceerd bedrag. Momenteel zijn er zo’n veertig tijdelijke bewoners in de buurt.

Op nummer 23 is Frank Bertrums juist bezig de muren te witten. Hij heeft vrijdag de sleutel van ‘zijn’ woning gekregen. ,,Een hele verbetering ten opzichte van mijn vorige woning’’, vindt hij. Frank heeft nu vier kamers voor zichzelf. De buren even verderop zijn studenten.

Wendy van Duijn is een oorspronkelijke bewoner. Eén van de laatste der Mohikanen. ,,Nu zitten we tussen de antikrakers, maar of we daar zo blij mee moeten zijn? Het is een ander slag mensen. Er werd van de week heel hard gereden bijvoorbeeld. Maar dit is wel een woonwijk met kleine kinderen.’’

Toch snapt ze dat leegstand niet goed is. Een tijdje terug werd er al in het huis naast haar ingebroken door jongeren die een spontaan ‘feestje’ hielden in de lege woning. ,,Dat geeft natuurlijk ook geen veilig gevoel.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.