IJmuiden aan Zee kende zaterdag 'drukste dag van het jaar'

Lara en Rachel vermaken zich met het kijken naar mensen.

Lara en Rachel vermaken zich met het kijken naar mensen.© Kees de Boer

© Kees de Boer

1 / 2
Kees de Boer
IJmuiden aan Zee

Het is een komen en gaan van mensen die een strandbedje voor de dag willen huren. Bedjes zonder kussen vijf, met kussen zes euro. Verhuurder Rick Schotvanger (‘Noem mij maar de beddenkoning’) kijkt tevreden om zich heen.

,,Ja, dit is wel de drukste dag van het jaar. Ik heb nu meer dan 500 bedjes verhuurd. Dat maak je normaal gesproken maar twee, drie keer in een seizoen mee.”

Vooraf werd afgelopen zaterdag aangekondigd als de warmste dag ooit. En dus was de verwachting dat het strand mudvol zou zijn. Het was inderdaad druk op het IJmuiderstrand afgelopen zaterdag. Maar toch ook weer niet zo druk dat je je billen niet kon keren.

,,Ik vind het gemoedelijk”, zegt Ria Griffioen uit Dordrecht. ,,Op Zandvoort of Scheveningen zit je nu bovenop elkaar, hier heb je nog lekker de ruimte. En het is niet zo commercieel allemaal, IJmuiden aan Zee is gewoon helemaal leuk.” Ria blijkt fan te zijn: ,,Als mijn man en ik een prijs winnen met de Staatsloterij, kopen we hier gelijk een strandhuisje.”

Ook de vriendinnen Rachel en Lara uit IJmuiden hebben het naar hun zin. Ze liggen vanaf elf uur ’s ochtends op hun bedje net naast het centrale pad dat naar de zeekant loopt. ,,Lekker mensen kijken”, zegt Rachel. ,,Er komt hier de hele dag van alles voorbij. Dik, dun, jong, oud, alles is leuk om te zien.”

De meiden hadden het strandbezoek al dagen geleden gepland. ,,Toen ze dat warme weer voorspelden”, zegt Lara. ,,We hebben een groepsapp met zes vriendinnen. Wij zijn de enigen die vandaag vrij hebben en nu liggen we hier met z’n tweeën.” Rachel: ,,We blijven tot vanavond laat. Uit dit soort dagen moet je halen wat erin zit. Voor je het weet, moet je weer werken.”

Vloed

Bij de IJmuider Reddingsbrigade vertelt Annemarie Nijssen dat ze het niet zo druk hebben als verwacht. Wat schelpen- schaaf- en beenwondjes, een enkele kwallenbeet, maar dat was het dan ook wel. ,

,Het is wel drukker dan een gemiddelde zaterdag, maar voor dit weertype is het niet extreem druk.” Verdwaalde kinderen? Ze wijst naar de vloedlijn. ,,Als het straks vloed wordt, komt iedereen in beweging. Dan lopen er weleens kinderen weg. Maar tot nu toe – drie uur in de middag – hebben we nog geen meldingen gehad.”

Tegen zessen steekt er een stevige bries op. Veel mensen breken op en lopen richting de parkeerplaats. Ook Ria en haar man uit Dordrecht: ,,We wilden nog een dagje blijven. Maar dat ging niet. Holiday Inn zat helemaal vol.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.