Heen en Weer: Met beschermengel op de fiets richting Texel

Michael, Valentin, Mira en Doreen.© Foto Kees de Boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

Nu de sluisroute door de aanleg van de nieuwe zeesluis onbegaanbaar is, nemen meer mensen dan anders de pont om van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord te gaan. De scholieren zijn vrij dus die ontbreken maar toeristen en dagjesmensen zijn er des te meer. De krant vaart de komende weken mee op de pont en gaat heen en weer op zoek naar mensen met een bijzonder verhaal. Doreen, Michael, de achtjarige Mira en Valentin van twaalf hebben al heel wat kilometers in de benen als ze vrijdagmiddag bij de pont in Velsen arriveren.

De familie komt uit Neurenberg in Duitsland en is in Nederland op fietsvakantie. ,,Neurenberg ligt ongeveer 700 kilometer hier vandaan”, zegt vader Michael.

Zijn ze helemaal daar vandaan met de fiets gekomen? Michael schudt het hoofd: ,,Nee, we zijn in Gouda gestart, daarna door naar den Haag, vervolgens Zandvoort en vandaag staat Alkmaar als bestemming gepland. Alles bij elkaar is het goed te doen, we hebben vooraf thuis goed getraind met de fiets.”

De familie gaat heen en weer door Zuid- en Noord-Holland. Er wordt gekampeerd onderweg, vandaar dat de tassen vol zitten met kampeerspullen. ,,Het einddoel in Noord-Holland is Texel”, zegt moeder Doreen.

,,Daar willen we een dag of drie blijven en dan gaan we weer terug naar Gouda.” De vier leggen per dag ongeveer veertig kilometer af. ,,Dat is voor de kinderen ook goed te doen”, zegt Michael. Hoe het gaat tot nu toe? ,,Prima”, zegt Michael. ,,De kinderen doen het hartstikke goed, we volgen een mooie route door de duinen en het is prachtig weer.”

Doreen: ,,De kinderen hebben onderweg wel eens een fittie, maar dat is het normale broer-zus werk. Wie er het lelijkste uitziet bijvoorbeeld. Maar je hoort ze verder niet, ze fietsen tussen ons in in een lintje, en tot nu toe hebben we ook nog geen pech onderweg gehad.” Michael: ,,De tocht van gisteren was best vermoeiend, maar dan deel je wat ijsjes uit onderweg en daar gaan ze weer.”

Landkaart

Hoewel de beide ouders een landkaart op de fiets hebben, ’Geen google-maps’, moeten ze een enkele keer de weg vragen. ,,We zijn nog niet eerder in Nederland geweest”, zegt Michael. ,,Maar wat me opvalt is dat de mensen hier behulpzaam en vriendelijk zijn.” Doreen: ,,En de fietspaden zijn top, veel beter dan in Duitsland.”

Vandaag dus naar Alkmaar. Nog een kilometer of twintig vanaf de pont. Of kleine Mira met haar acht jaar en de tassen achterop nog fit is? Het meisje knikt en wijst op het beertje aan haar stuur. ,,Das ist meine Schutzengel”, zegt ze. ,,Met de beer kom ik overal.”Kees de Boer

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.