GS willen geen visie op de omgeving rond Brederode

De Ruïne van Brederode vanuit de lucht. Archieffoto

De Ruïne van Brederode vanuit de lucht. Archieffoto

Friso Bos
Santpoort-Zuid

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland voelen er niks om het opstellen van een bovengemeentelijke visie op het gebied rond de Ruïne van Brederode in gang te zetten.

Het college laat in antwoord op vragen van PVV-Statenlid Dannij van der Sluijs weten dat ze vertrouwt op bestaande regels.

De bestemmingsplannen spelen daarin een belangrijke rol.

De initiatiefgroep Te Wapen voor Brederode had aan bel getrokken over de verloedering in de omgeving van het voormalig slot. Reden daarvoor is het bestaan van een bestemmingsplan maar het ontbreken van een visie. ,,Bij gebrek aan visie beperkt de handhaving zich nu tot het goed doen verlopen van de bureaucratisch procedure’’, beargumenteerde de groep. Zolang het dus op papier klopt, is het in de werkelijkheid ook in orde. De initiatiefgroep noemt de ontwikklingen van het afgelopen jaar op het voormalig terrein van natuurzwembad Velserend als voorbeeld.

Van der Sluijs sloeg hierop aan een stelde vragen aan GS. Het college laat weten best een positieve rol voor een bovengemeentelijke visie op de omgeving van Brederode te zien. ’Het zou kunnen bijdragen aan de toekomstige ruimtelijke kwaliteit van de ruïne’. Het provinciebestuur laat verder weten ook al mee te doen in het bovengemeentelijk overleg met betrekking tot het ontwikkelperspectief van de Binnenduinrand.

Hierin participeren ook de gemeenten Velsen, Haarlem (coördinatie), Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort en Haarlemmerliede-Spaarnwoude.

Omdat Haarlem het binnenduinrandproces al coördineert voelen GS er ook niet voor om als provincie de aansturing over te nemen.

In de beantwoording noemen GS echter ook een aantal positieve punten met betrekking tot de toekomst van de ruïne. Bijvoorbeeld dat de Nationale Monumentenorganisatie - de beoogd overname kandidaat van de Ruïne van Brederoden en nog 33 Rijksmonumenten - bij de provincie en het Rijk terecht zou kunnen voor subsidies. Daarnaast heeft het college toegezegd dat als de overname van Brederode door de NMo dit jaar niet rond komt, in Den Haag te zullen pleiten voor een nieuwe tijdelijke beheersovereenkomst voor Brederode. Om de openstelling voor publiek te garanderen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.