Brits Tata Steel gaat op IJmuiden lijken
Het bericht dat staalconcern Tata Steel af wil van de divisie Lange Producten in het Verenigd Koninkrijk is ingeslagen als een bom. In veel Britse media bekritiseren vakbonden en personeelsleden het voornemen van de Tata Steel-top om onderhandelingen te beginnen met Klesch Group. Vakbondsbestuurders zijn woedend dat zij vooraf niet op de hoogte zijn gesteld van de onderhandelingen met de Klesch Group, het bedrijf van investeerder Gary Klesch. Ook vrezen zij dat het afstoten leidt tot banenverlies.
Tata Steel wil zich meer gaan richten op de stripactiviteiten (onder andere voor de automobielindustrie). Vorig jaar schrapte Tata Steel al honderden banen bij Britse vestigingen van de afdeling Lange Producten. Köhler verklaarde het banenverlies destijds dat de vraag naar staal in Europa nog maar tweederde zal zijn vergeleken met voor de crisis. Corus IJmuiden, de voorganger van Tata Steel, had tot 2001 een divisie Lange Producten.
Die ging toen ook dicht vanwege de concurrentie. De directie wilde zich meer richten op producten met een hogere toegevoegde waarde. De 610 werknemers zijn binnen of buiten het bedrijf herplaatst. Oudere werknemers traden vervroegd uit.
Het ziet ernaar uit dat in IJmuiden tijdig de bakens zijn verzet. Corus - later Tata Steel - zet zich meer dan voorheen in voor de automobielindustrie.
Zo staat op het bedrijfsterrein een onderzoekscentrum voor automotive R&D. Daar wordt bij voorbeeld gekeken naar vragen over nieuwe staalsoorten die dunner en dus lichter, sterker en crashbestendiger moeten zijn. Of over een verdere optimalisering van een bepaald auto-ontwerp.
Autofabrikanten
Het centrum is inmiddels een geliefde plek voor autofabrikanten. Ook elders op het bedrijf zijn aanpassingen voor ’automotive’. Zoals bij de dompelverzinklijnen waar een afwerkingsinstallatie voor koud- en warmgewalst verzinkt staal komt. Vorige maand stelde het bedrijf nog een een nieuwe hoogwaardige installatie in werking voor het afwerken van verzinkt staal, dat wordt geleverd aan autofabrikanten. Kosten: 12 miljoen euro.
Investeringen
Deze week werd bekend dat de IJmuidense vestiging de komende twee jaar een bedrag van ruim 100 miljoen euro krijgt voor de nodige vervangingsinvesteringen.
In Groot-Brittannië is het de laatste jaren vooral kwakkelen gebleken bij de staalfabrieken. In 2001 bij voorbeeld verdwijnen er zesduizend banen bij de Britse vestigingen. Hetgeen een Nederlandse werknemer tot de volgende opmerking: ,,Ze draaien daar wat wij noemen pisbakkenstaal. Het probleem is dat ze dat soort staal in veel andere landen ook maken en vaak goedkoper. Bij ons maken we hoogwaardige producten waarmee we ons kunnen onderscheiden.’’
Bij latere reorganisaties in het Verenigd Koninkrijk vervallen nog eens duizenden banen. En nu dan een mogelijke verkoop van de Lange Producten-divisie. De Britse tak van Tata Steel gaat steeds meer op de Nederlandse collega’s lijken.