Omwonenden lunchroom Laantje willen rust in tuin

Marieke de Kok
Santpoort-Noord

Sommige omwonenden zitten er écht niet op te wachten, het college van burgemeester en wethouders eigenlijk ook niet. Het is de Velsense gemeenteraad die het gebruik van een tuin als horecaterras misschien toch legaal maakt.

Ter discussie staat lunchroom Laantje aan de Hoofdstraat in Santpoort-Noord. De lunchroom heeft al meerdere keren geprobeerd de tuin te mogen gebruiken als horecaterras.

Nu de gemeente met een nieuw bestemmingsplan komt voor Santpoort-Noord, grijpt de ondernemer de kans om het terras te legaliseren. Velsen wees dat verzoek echter af, want omwonenden zouden te veel overlast ervaren van geluid van het terras. Daar is Laantje het natuurlijk niet mee eens.

D66 Velsen en VVD vinden dat de gemeente te makkelijk een terras verboden heeft op die plek. Want, zo legt VVD’er Jeroen Verwoort uit, het gebied is bestempeld als ’kansrijk winkelgebied’. ,,Dan moeten we ondernemers in dat gebied ook een kans geven.’’

Middenweg

Met D66’er Sander Smeets ging Verwoort op zoek naar een manier om een terras toch toe te kunnen staan. De twee zochten naar een gulden middenweg, een juridische omweg. Die vonden ze in een amendement waarmee de wethouder wordt opgeroepen open te staan voor een vergunningsaaanvraag van Laantje.

Wanneer die met zo’n aanvraag komt, kan die niet zonder blikken of blozen worden afgewezen. Nee, er moet echt inhoudelijk worden gekeken naar de kwestie. Er moet bijvoorbeeld geluidsonderzoek gedaan worden.

Geluidsoverlast is het belangrijkste argument van enkele omwonenden die juist fel tegen zo’n legaal terras zijn. De buren waren juist zo blij dat Velsen de aanvraag voor het terras in eerste instantie had afgewezen, maar toen ze merkten van VVD en D66 werkten aan een mogelijkheid tot legalisering, stuurden ze brieven aan de gemeenteraad om de politici te overtuigen van hun gelijk.

Hard praten

,,Onze ervaring is dat Lunchroom Laantje bij mooi weer haar horecaterras zonder vergunning exploiteert. Dat geeft flink geluidsoverlast zoals drankgelach en uitgelatenheid. Veel en hard praten van groepen vreemde mensen tot in de avond geeft een zeer onvrij gevoel voor de bewoners met hun aangrenzende tuinen’’, schrijft een buurvrouw.

,,De verhuur van dit illegale terras moet per direct gestopt worden om te voorkomen dat het woon- en leefklimaat voor het binnenterrein van de ongeveer 35 woningen verpest wordt.’’

,,Het mag toch niet zo zijn dat ten gunste van één ondernemer het woongenot van vele mensen achteruit gaat’’, schrijft een andere buurman. Een buurvouw meldt dat ze regelmatig overlast ervaart van feestvierders. ,,Niets eens omdat ze zo luidruchtig zijn, maar omdat kennelijk de bouw van onze huizen, het geluid als een echoput in omgekeerde wijze de lucht in stuurt.’’

De volgende schrijft: ,,De bewoners in het centrumgebied accepteren dat er reuring en levendigheid is, maar het gebied blijft leefbaar juist door de rust in de tuinen.’’

Het plan van VVD en D66 kreeg echter unanieme steun van de gemeenteraad en ook de wethouder ging ermee akkoord. Is het een gelopen race? Bij lange na niet. Laantje moet een vergunning aanvragen en die moet dan getoetst worden. Velsen zal daarna opnieuw een beslissing moeten nemen. Omwonenden kunnen hier bezwaar tegen maken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.