Heel Velsen bakt appeltaart

Martha van Nederpelt is één van de juryleden die de appeltaarten gaat keuren.

Martha van Nederpelt is één van de juryleden die de appeltaarten gaat keuren.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Evelien Engele
Santpoort-Noord

Het appelplukseizoen komt er bijna aan en daarom organiseert molen De Zandhaas in Santpoort-Noord zaterdag 14 oktober de eerste appeltaartbakwedstrijd ‘Heel Velsen bakt appeltaart’. Bekwame juryleden – onder wie Martha van Nederpelt – zullen de bakkunstwerken beoordelen op bijvoorbeeld smaak, vorm, geur en kleur.

Bakken volgens eigen recept en met eigen meelkeuze is geoorloofd, maar ambachtelijk bakken met oude graansoorten is natuurlijk ook een optie.

De broodbakwedstrijd die vorig jaar ter ere van het 40-jarig bestaan van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde in De Zandhaas werd gehouden leverde een ‘verbluffend goed resultaat’ op, blikt Martha terug. ,,Tussen de meer dan twintig deelnemers zaten er broodbakkers die brood van bakkerskwaliteit aanleverden.”

Na zo’n vijftien jaar lang in het molenwinkeltje te hebben gewerkt, weet Martha dat er in de omgeving thuisbakkers zijn die een paar keer in de week bakken. ,,Brood bakken is een way of life”, ervaart Martha zelf. ,,Bak je regelmatig dan maakt het automatisch een onderdeel van je leven uit. Het vraagt regelmaat en tijd.”

Sinds een jaar of vijf maakt ze elke donderdag op ambachtelijke wijze brood in de molen. Wat eens een kerstspecial was, maar ondertussen uitgegroeid tot een delicatesse die ze het hele jaar door maakt is het appelbrood. De appelbroodjes worden gemaakt met Eenkoornmeel, ‘een oergraan’. ,,Het is de de moeder van alle graansoorten”, licht ze toe.

Smaak

Bakken met een oud graansoort is niet eenvoudig en vraagt oefening en geduld. ,,Maar je krijgt er iets voor terug”, lacht Martha. ,,De unieke geur en smaak komt alleen maar tot stand door de tijd voor het bakproces te nemen.” Neem bijvoorbeeld het Etmaalbrood waar Martha – zoals de naam al zegt – een etmaal mee bezig is en dat een nacht de tijd krijgt om te rijzen.

Het mag duidelijk zijn: Martha gaat bij de wedstrijd vooral op de smaak letten. Dus wie bij haar een hoge beoordeling wil halen, weet dat ze de smaak belangrijker vindt dan de vorm. ,,Bij een appeltaart gaat het om de gelaagdheid van smaken”, licht Martha een tipje van de sluier op. ,,Dat je iets van zuur proeft, maar ook de ‘bite’ van stukjes appel of noten bijvoorbeeld.”

Naast de diversiteit aan smaken, kijkt Martha uit naar de verhalen en keuzes achter de appeltaarten. ,,Kies je voor een oud appelsoort uit de tuin dat je combineert met bijvoorbeeld een Goudreinet? Drenk je de rozijnen in een beetje rum? Gebruik je ander fruit zoals abrikozen? Bak ik zelf een appeltaart, dan improviseer ik altijd met wat ik heb. Heb ik nog zuidvruchten in huis of zelfgemaakte spijs van echte amandelen, dan gebruik ik dat. Er kan veel. Vergeet de zelfgemaakte slagroom trouwens niet!”

Diversiteit

Om zoveel mogelijk diversiteit op de wedstrijd te verwelkomen, zijn deelnemers volledig vrij in hun keuze voor ingrediënten en vorm. Om ook kinderen uit te dagen mee te doen, zal er een speciale kinderronde zijn. Inschrijven is verplicht en kan – liefst zo snel mogelijk maar uiterlijk tot 1 oktober – door een inschrijfformulier bij molen De Zandhaas in te vullen.

Wie dat wil, kan bij inschrijving een mix voor appeltaart mee naar huis krijgen om die voor de wedstrijd te gebruiken.

Zaterdag 14 oktober om 12.00 uur begint de kinderronde, om 14.00 uur begint de ronde voor volwassenen.

Deelnemers worden gevraagd hun recept op papier mee te nemen zodat bakkers recepten kunnen uitwisselen en ook elkaars taarten kunnen proeven zodat er alleen een springvorm met enkele kruimels mee terug naar huis gaat. Eerste prijs is een bakpakket van molen De Zandhaas.

Deze krant wil in aanloop naar de wedstrijd graag een kijkje in de keuken nemen bij enkele deelnemers om te horen wat het verhaal achter de appeltaart is. Heeft u een recept dat van generatie op generatie is doorgegeven of heeft u zelf een gouden combinatie ontdekt? En bij welke gelegenheid wordt er appeltaart gebakken?

Wie zijn verhaal wil vertellen, kan zijn contactgegevens - liefst zo snel mogelijk - sturen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.