Arbeidsgehandicapten vaker in 'Spaarnwoude'

Saskia Knegtering
Velsen-Zuid

In recreatiegebied Spaarnwoude kunnen dit jaar aanzienlijk vaker arbeidsgehandicapten aan de slag. Tegelijkertijd groeit het aantal vrijwilligers dat in 'Spaarnwoude' werkt.

Vuil

In totaal zo'n twintig arbeidsgehandicapten - vijftien van Paswerk, vijf van IJmond Groen - moeten er onder meer voor zorgen dat er in Spaarnwoude geen vuil rondslingert. Ook houden ze bruggen en terreinmeubilair schoon, is de bedoeling. Daarnaast reinigen zij sanitaire voorzieningen in het recreatiegebied.

Verder doen twee Paswerkers die bij Spaarnwoude zijn gedetacheerd onderhoudswerk in en bij informatieboerderij Zorgvrij. Ook verrichten zij daar diverse 'huismeestersklussen'.

Twee arbeidsgehandicapten over wie het sociale werkvoorzieningsbedrijf Baanstede zich ontfermt, onderhouden de fietsroute Amsterdam-Meerlanden die door Spaarnwoude loopt.

Uitbreiden

Directeur Jan Hylkema van Recreatie Noord-Holland, waaronder Spaarnwoude valt, kondigde vorig jaar aan dat hij de al langer lopende samenwerking met sociale werkvoorzieningsorganisaties als Paswerk en IJmond Groen wilde uitbreiden. ,,Wij hebben met deze vorm van maatschappelijk ondernemen zeer goede ervaringen opgedaan. Daarom willen we het aantal werknemers dat onder die organisaties valt flink uitbreiden'', aldus Hylkema destijds.

Ook Ton Aker van Paswerk toont zich tevreden over de samenwerking. ,,Voor onze mensen is Spaarnwoude natuurlijk een prachtige werkomgeving. Anders dan ergens langs een snelweg. Onze werknemers hebben behoefte aan rust en regelmaat. Ook fijn: het gaat om een vast gebied en er is dus altijd een begin en een einde aan het werk. Het betreft veelal schoonhouden. Dat is vooral eenvoudig handwerk en laag betaald. Opruimen mag niet te veel kosten. Dat maakt het voor werkgevers als Recreatie Noord-Holland interessant om bij ons te komen.''

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.