Kermis Kennemerplein IJmuiden niet extra bewaakt

Opbouw kermis op het Kennemerplein. Foto United Photos/Paul Vreeker

Opbouw kermis op het Kennemerplein. Foto United Photos/Paul Vreeker

Pascal van Dongen
IJmuiden

Bezoekers van de ’Kennemerlaan Leeft!’-kermis die woensdagmiddag op het Kennemerplein gaat draaien, worden niet in de gaten gehouden met bewakingscamera’s. De gemeente Velsen en de politie vinden dat onnodig, al werd de vorige kermis op het IJmuidense plein - begin mei - ontsierd door ongeregeldheden.

Op het Kennemerplein lopen tijdens het zomerfestival straks wel beveiligers rond. Bij eventuele nieuwe narigheid kunnen ook andere wakers in actie komen. Daarnaast hebben de kermisorganisatoren besloten geen botsauto’s te laten rijden, omdat de incidenten tijdens de laatsgehouden kermis zich vooral rond die attractie afspeelden.

Op het Kennemerplein ging het begin mei flink mis. Na ongereldheden met jongeren van voornamelijk Marokkaanse afkomst riep kermisorganisator Klaas Braak de gemeente Velsen op om de grootste raddraaiers te straffen met een terreinverbod. Om mogelijke nieuwe rellen de kop in te drukken, lag enkele dagen een noodbevel klaar.

Kamervragen

De gebeurtenissen op en rond het Kennemerplein leidden uiteindelijk zelfs tot Kamervragen. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) pleitte eveneens voor gebiedsverboden en ook voor een avondklok voor de relschoppers. ’Zero Tolerance’ moest wat hem betreft rond de kermis gelden.

Jonge kermisgangers hadden zich daarvoor fors misdragen. Zij bespuugden meisjes in de botsauto’s en bekogelden bezoekers van de nabijgelegen Vomar-vestiging met brood, aldus kermisorganisator Braak. De gemoederen liepen zó hoog op, dat hij en collega-kermisexploitanten dreigden de boel af te breken en het voor gezien te houden.

Woede

Zover kwam het niet. Tientallen boze IJmuidenaren die de jonge lastpakken een lesje wilden leren, zorgden later op hun beurt weer voor een grimmige sfeer.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.