Offensief tegen eenzaamheid in Zee- en Duinwijk

Carlo Nijveen
IJmuiden

In de IJmuidense Zee- en Duinwijk is een offensief in gang gezet om eenzaamheid onder ouderen, gehandicapten en andere kwetsbare wijkbewoners te verminderen. Zo worden in seniorencentrum Zeestroom aan het Zeewijkplein onder meer speciale bijeenkomsten gehouden.

Ook konden vereenzaamde Zee- en Duinwijkers afgelopen zomer in buurtcentrum De Dwarsligger aan de Planetenweg deelnemen aan eetcafés en diverse andere activiteiten, zegt manager welzijn en opbouw Marieke Rijk van Stichting Welzijn Velsen.

Bij het project werkt die stichting nauw samen met ouderenzorgorganisatie Zorgbalans.

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem, stelt de Coalitie Erbij, organisator van de landelijke Week tegen Eenzaamheid, die zaterdag eindigt. Volgens de Coalitie voelen meer dan een miljoen Nederlanders zich (zeer) sociaal geïsoleerd.

In de IJmuidense Zee- en Duinwijk wordt onderzocht hoe eenzame bewoners - onder wie naast ouderen en gehandicapten ook ex-psychiatrische patiënten - uit hun isolement kunnen worden gehaald. Om eenzaamheid in dit deel van IJmuiden te bestrijden, waren al uiteenlopende activiteiten opgezet.

Maar uit een eerder dit jaar gehouden onderzoek - wijkscan - is volgens een woordvoerster van de gemeente Velsen duidelijk geworden dat er nog niet voldoende aanbod was.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.