Serie lezingen over historie van de vakbewegingen

Pieter van Hove
IJmond

Lokaal FNV IJmond houdt tot april volgende jaar zes bijeenkomsten over de geschiedenis van de vakbewegingen de sociale strijd in de IJmond.

De aftrap is 19 september wanneer vakbondshistoricus dr. Sjaak van der Velden in buurtcentrum De Brulboei een lezing geeft over de vroegste geschiedenis van de vakbeweging in Nederland.

Hij bespreekt over de ontwikkelingen van die vakbeweging tussen 1865, de aanleg van het Noordzeekanaal en de Eerste Wereldoorlog. Een tijdvak waarin belangrijke verworvenheden worden gerealiseerd. Denk aan het kinderwetje en de woningwet. Ook de 8-urige werkdag komt op de agenda.

De kanaalarbeiders bleef weinig bespaard. Mede door de slechte omstandigheden zijn ze kwetsbaar voor slopende ziektes en epidemieën als de cholera en de pest. Een keer was er een opstand tegen de leiding waarbij een dode viel. De bijeenkomst aan de Kanaalstraat 166 in IJmuiden begint om 19.30 uur. Toegang en kopje koffie zijn gratis. Voor meer informatie: 06 29601920 of www.lokaalfnv.nl/regio/ijmond.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.