Mijn club: Passie voor de Matthäus Passion

COV IJmuiden repeteert in De Rank.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
Velsen

Het is een van de oudste koren van Velsen: de Christelijke Oratorium Vereniging IJmuiden. Vandaag staat het koor in de schijnwerpers.

Kun je iets vertellen over de historie van COV IJmuiden?

,,De C.O.V. IJmuiden heeft een rijke historie die nauw met de geschiedenis van Velsen is verweven”, zegt Petra de Hoog van het koor. ,,Het koor is ruim honderd jaar oud en werd 15 oktober 1915 opgericht. Aanvankelijk als Christelijke Zangvereniging ’Looft den Heer’, onder leiding van de heer De Nobel. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw gaat het koor als C.O.V. IJmuiden door het leven. Sinds 18 november 2004 heeft Piet Hulsbos de artistieke leiding over het koor.”

Hoe is de sfeer en wanneer repeteren jullie en treden jullie ook in het openbaar op?

De Hoog: ,,De sfeer is prima op het koor. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld. Wij repeteren elke donderdagavond van 20 tot 22.15 uur in de Rank aan de Koningin Wilhelminakade 265 te IJmuiden. Ons eerst komende concert is op 16 november 2018 en dan voeren wij het volgende werk uit: ’Petite Messe Solennelle’ van Rossini. Volgend jaar 12 april wordt de Matthäus Passion uitgevoerd. De Matthäus wordt al sinds 1957 door ons jaarlijks uitgevoerd en dat willen we nog vele jaren volhouden.”

Kunnen jullie nog leden gebruiken?

,,Jazeker, voor alle stemsoorten kunnen wij leden gebruiken. Bassen dus, tenoren, alten en sopranen. Wie interesse heeft is welkom en mag zich aanmelden via onze website.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

,,Voor de toekomst is onze doelstelling om met hulp van projectzangers ieder jaar de prachtige Matthäus Passion uit te voeren. Daarnaast willen wij in een minder grote bezetting, en ook met de hulp van projectzangers, een kwalitatief hoogstaand najaarsconcert uitvoeren. De beide concerten zullen met medewerking van goede solisten zijn.”

Meer weten of lid worden? Ga naar www.cov-ijmuiden.nl

mijn_clut.pdf

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.