TBS moordenares IJmuidense heilsoldaat Ton Stolp beëindigd

Carlo Nijveen
Haarlem/IJmuiden

De 57-jarige Zofia M., veroordeeld tot TBS met dwangverpleging wegens haar rol bij de moord op heilsoldaat Ton Stolp in IJmuiden, hoeft niet meer onder toezicht te blijven. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag beslist.

Het openbaar ministerie (OM) verzet zich niet tegen de uitspraak. De officier van justitie had namelijk geëist de dwangmaatregel niet te verlengen.

Uit diverse rapportages en adviezen is volgens het OM duidelijk geworden dat er geen sprake meer is van recidivegevaar. M. heeft haar leven weer op de rit, stellen deskundigen.

Zofia M. bracht Ton Stolp in 1999 met Janna G. - haar toenmalige vriendin - om het leven. De heilsoldaat deelde met het lesbische paar een woning aan de IJmuidense Eikenstraat. Stolp moest de twee vrouwen als zaaddonor aan een kind helpen, was de bedoeling. Maar uiteindelijk liep het dus heel anders.

Aansteker

M. kreeg wegens de moord naast TBS met dwangverpleging ook zes jaar cel opgelegd. Haar vriendin werd veroordeeld tot veertien jaar achter slot en grendel.

Zofia stelde in een interview dat twee jaar na de moord op de heilsoldaat in deze krant was te lezen: ,,Hij verkrachtte mij. En mijn vriendin vond dat niet eens erg. Ik heb wel eens een aansteker in zijn kruis gehouden, dan probeerde ik z’n zaakje in de fik te steken. Kan hij daar tenminste niets meer mee doen, dacht ik. Ja erg hè’’, aldus de ex-IJmuidense destijds. De vrouw is in haar jeugd ernstig seksueel misbruikt door de beruchte psychiater Finkensieper.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.