Plan wachtkamerwoningen statushouders Velsen krijgt weinig bijval

Marieke de Kok
Velsen

De gemeente Velsen zou in december moeten komen met een plan van aanpak om wachtkamerwoningen te realiseren voor statushouders. Dit plan van ChristenUnie en Velsen Lokaal krijgt echter nog weinig bijval van andere politieke partijen.

Volgens Leen de Winter (ChristenUnie) zijn wachtkamerwoningen de enige manier om snel tot een oplossing te komen in het dossier ’statushouders in Velsen’. Velsen is verplicht om nog dit jaar honderd vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten.

Volgend jaar komen daar weer tientallen bij. Via de sociale woningbouw gaat huisvesting maar mondjesmaat en dus eigenlijk niet snel genoeg.

De Winter pleit daarom voor wachtkamerwoningen. Dat zijn tijdelijke woningen in containers, op schepen of in omgebouwde scholen of kantoren. Daarin kunnen statushouders drie á vier jaar wonen.

Ondertussen kunnen ze op de wachtlijst voor een sociale huurwoning staan. Nu krijgen ze nog voorrang op die wachtlijst, tot grote ergernis van Velsenaren die ook op de lijst staan en soms jaren moeten wachten op een geschikte huurwoning.

Weinig bijval

De Winter schreef samen met Peter Stam een motie waarin hij Velsen oproept nog dit najaar een plan van aanpak te schrijven. De twee Velsense politici willen vooral dat de bedoelde wachtkamerwoningen eerlijk verspreid worden over alle Velsense kernen. En niet - zoals nu het geval is - vooral in IJmuiden en Velsen-Noord.

Alhoewel de motie al naar alle andere politieke partijen is gemaild, krijgen de twee nog maar bar weinig bijval. De Winter is dan ook teleurgesteld.

,,Het lijkt erop dat deze motie het donderdag tijdens de raadsvergadering niet gaat halen. En dat is raar, want twee weken geleden zeiden alle partijen nog unaniem vóór een betere spreiding van statushouders te zijn.’’

Twee weken geleden was de publieke tribune tijdens een vergadering in de Velsense raadszaal zeer goed gevuld met mensen - vooral IJmuidenaren - die zich zorgen maken om de verspreiding van statushouders over de gemeente. Alle elf de politieke partijen zeiden toen inderdaad vóór een betere spreiding van statushouders te zijn. ,,En nu ligt er een concreet voorstel en krabbelen ze terug. Dat is toch raar?’’

De Winter hoopt dat enkele politieke partijen nog van mening veranderen en donderdag alsnog de motie willen steunen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.