Lot Telstar ligt in handen gemeenteraad

Friso Bos
Velsen-Zuid

Stemt de gemeenteraad tegen aankoop van de Westtribune door de gemeente Velsen, dan houdt Telstar op te bestaan als betaald voetbalorganisatie.

In mei 2011 ging de bouwer van de Westtribune, Memid Investments, failliet. Net voordat de erfpachtconstructie voor de grond onder de tribune bij de notaris was gepasseerd.

Sindsdien heeft de curator geprobeerd een nieuwe eigenaar te vinden voor de tribune. ,,Hij heeft onder andere geprobeerd de tribune te verkopen aan een aantal sponsoren van Telstar’’, vertelt algemeen directeur Pieter de Waard van Telstar.

Vorderingen

,,Dat is uiteindelijk niet gelukt. Als de gemeente niet vorig jaar had aangegeven eventueel overname van de tribune te willen bestuderen, hadden we nu al niet meer bestaan’’, vertelt hij. Op het moment dat de Westtribune niet wordt verkocht, zal de curator volgens De Waard met vorderingen aan het adres van de voetbalclub komen. Vorderingen die Telstar niet kan opbrengen.

Anderzijds is een groot probleem niet eens zozeer financieel maar heeft met bezoekersaantallen te maken. ,,Wij hebben een licentie van de KNVB waarin is opgenomen dat er minimaal tweeduizend plaatsen voor bezoekers moeten zijn in ons stadion. Op het moment dat we de Westtribune niet meer mogen gebruiken halen we dat aantal plaatsen niet en staat onze licentie dus direct op losse schroeven.’’

Achterstallig onderhoud

Het college van burgemeester en wethouders heeft een raadsvoorstel gemaakt dat op 11 juni aan de orde zal komen in de gemeenteraad. Om de rechten op de Westtribune te verwerven alsmede de rechten uit de erfpacht overeenkomst voor de ondergrond van de tribune is een bedrag van 740.000 euro nodig. Telstar zal hieraan 50.000 euro bijdragen.

Daarnaast is er nog ruim 68.000 nodig voor aankoop van de boedel en een ton voor achterstallig onderhoud. Volgens het college van burgemeester en wetouders levert exploitatie van de Westtribune gedurende de gehele periode van dertig jaar een positief resultaat op.

Door de erfpacht te ontbinden houdt Velsen ook directe grip op haar grondpositie. Naast betaald voetbal in de Jupiler League biedt Telstar ook diverse maatschappelijke projecten in de gemeente Velsen. B en w hopen ook die maatschappelijk functie te behouden.

De Waard: ,,Mijn diepste droom is Telstar te behouden.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.