Metropool mist miljoenen van cruiseschepen

Rien Floris
Amsterdam

De Metropoolregio loopt miljoenen mis door cruiseschepen die vanwege de krappe sluis bij IJmuiden niet voor Amsterdam kiezen. Ook slecht weer gooit roet in het eten bij de cruisevaart.

Zo’n vijf tot zeven keer per jaar loopt een schip vertraging op door storing in het sluizencomplex bij IJmuiden. Zo zat de Queen Elizabeth in juni maar liefst drie uur vast in de Noordersluis. Naast de overlast en kosten die zo’n vertraging met zich meebrengt, is er voor de passagiers (soms drieduizend) dan veel minder tijd voor bestedingen in de Metropoolregio Amsterdam. Dat schrijft de provincie in antwoord op vragen van statenlid P. Hoog (VVD).

Andere haven

Maar Amsterdam mist soms ook de boot voor langere termijn. Zo koos vorig jaar een rederij vanwege de grootte van het schip (300m x 38m) voor een andere haven met ruimere toegang.

Kapiteins van grote cruiseschepen zijn bang voor schadevaringen in de Noordersluis (die meet 400 bij 45 meter). Ze mijden bij slecht weer Amsterdam dan liever omdat ze de sluis te krap vinden. Per jaar wijken hierdoor zeven tot tien schepen uit naar andere havens.

En dat kost flink geld. Een cruiseschip levert volgens berekeningen van ZKA consultants per call gemiddeld tussen de 350.000 en 600.000 euro omzet op (afhankelijk van het aantal passagiers).

40 miljoen

Doordat een aantal reders Amsterdam links laat liggen mist de Metropoolregio volgens Haven Amsterdam meer dan 40 miljoen euro omzet. Dat zijn bestedingen van passagiers, bemanning en de rederij zelf. Door het uitwijken van schepen bij storingen en slecht weer mist de Metropool tussen de drie en vijf miljoen euro per jaar.

De provincie hoopt dat dit met de komst van een nieuwe grotere zeesluis in 2019 voorbij zal zijn. Onderzoek naar een tweede Cruiseterminal (PTA barst bij verdere groei uit zijn voegen) is volgens de provincie niet nodig. In de Structuurvisie 2040 van Amsterdam is namelijk nabij de Coenhaven een locatie voor een nieuwe cruiseterminal gereserveerd. Na aanleg van de nieuwe zeesluis houden havenbedrijf en provincie rekening met 49 tot 107 extra zeecruise-schepen in de periode 2020 - 2040,

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.