Fantasierijk spektakel in Velserbeek

© Frits Houtgraaf

© Frits Houtgraaf

© Frits Houtgraaf

© Frits Houtgraaf

© Frits Houtgraaf

© Frits Houtgraaf

© Frits Houtgraaf

1 / 7
Pieter van Hove
Velsen-Zuid

Spring voor een dag over de heg en kom terecht in de wereld van de Heggerijders. Zondag werd in park Velserbeek het eerste Heggerijders Festival gehouden. Honderden bezoekers namen een kijkje in de wondere wereld van fantasie en tovenarij.

Er is muziek, je kunt meedoen met de ‘Balfolkdans’, er is een riddershow en er zijn kraampjes met middeleeuwse spulletjes. Zo kun je bij Yvonne Vrijhof van ‘Heksenkruid’ aan kruidenbeleving doen. Kinderen kunnen proeven, raden en voelen welk kruid er in een papieren zakje zit. Daarnaast verkoopt ze kruiden.

Als een vrouw een bosje salie pakt en aan Yvonne vraagt waar deze voor dient, antwoordt ze dat je met salie ‘zware energieën’ uit je huis verjaagt. Hoe dat werkt? ,,De salie aansteken en met de rook door de kamer lopen. Daarna alle ramen en deuren open en je huis is weer helemaal gereinigd.”

De vrouw knikt: ,,Geeft u maar een bosje.”

Het thema is ‘Fantasy’, en sommige bezoekers hebben daar met hun uitdossing gehoor aan gegeven. Zoals Jelle en Mirella van den Akker. Zelf zijn ze middeleeuws gekleed en hun kinderen als Captain America en prinses Elsa. Wat voor hen de lol van het verkleden is? ,,Je bent er even helemaal uit”, zegt Mirella. ,,Het is ook het sfeertje. Hier kan en mag alles.”

Riddershow

De riddershow die wordt opgevoerd, is spektakel. Het is de strijd tussen goed en kwaad, verbeeld door ridder Roeland en de Zwarte Ridder. De twee mannen meppen voluit met grote zwaarden en op zeker moment is er een worsteling, waarbij de zwarte schurk zijn helm wordt afgerukt. ,,Maak hem dood, Roeland!”, schreeuwt een ventje. ,,Bek dicht, boeren!”, roept de zwarte slechterik richting het publiek. ,,Voor het eind van de dag steek ik alle huizen in brand en laat ik jullie ruggen geselen met duizend zweepslagen.”

Maar zover komt het niet, want de gemene ridder wordt, net voordat hij Roeland wil doden, in de rug gestoken door de plotseling ten tonele verschenen prinses Melanie. De zwarte bruut valt voorover dood in het gras. Veel kinderen juichen opgelucht.

Driejarige Bruno zit verderop in een kruiwagen met een stompe speer te mikken op een rond bordje dat onder een boom hangt. De kruiwagen is zijn paard. Als hij met de speer het voorwerp raakt, kan hij zijn geluk niet op. ,,Nog een keer, nog een keer!”, klinkt het enthousiast.

Wie van al het geslenter trek heeft gekregen, loopt langs bij de kraam met biologische lekkernijen. ,,Proeven?”, roept de verkoopster, met een biologische bananenmuffin in de hand. Een vrouw neemt een hap. Smaakt goed en met een beetje fantasie is het nog gezond ook.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.