Kweekvijver van het staalbedrijf bestaat 75 jaar

Pieter van Hove
IJmuiden

De bedrijfsschool van Tata Steel, de Academy, viert 12 juli haar 75-jarig bestaan. Medewerkers van het staalbedrijf kunnen - naast hun werk - trainingen en opleidingen op MBO en HBO-niveau volgen. Daarnaast volgen jongeren er een technische beroepsopleiding op MBO-niveau. Sinds het bestaan hebben ruim 12.000 leerlingen uit de hele provincie een vakdiploma ontvangen en zijn daarmee een loopbaan binnen de staalonderneming gestart.

Ga maar na: een jaar geleden kon Barry Lameree uit Den Helder amper nog een schroevendraaier vasthouden. Nou ja, misschien iets te sterk gezegd. Maar na zo’n tien maanden Tata Steel Academy heeft zich een klein wondertje voltrokken.

,,Ik heb aan allerlei technische projecten meegedaan, zoals racen met radiografisch bestuurbare modelauto’s’’, zegt Barry nadat hij even de bezem heeft laten rusten in een praktijkruimte in de school. Vorig jaar stond hij voor de keuze: een vervolgopleiding doen na zijn VMBO-opleiding. Of verder gaan op de Tata Steel Academy. Barry heeft voor het laatste gekozen. En daar heeft hij absoluut geen spijt van.

Praktijkervaring

,,Dit is veel echter dan op een andere technische school. Je zit hier bij een groot bedrijf. De docenten hebben allemaal praktijkervaring. Dat merk je direct.’’

Even tevoren is hij met zijn studiegenoot Thijs Bleeker uit Heemskerk op de foto gegaan met Rolf Deen, manager van de Academy. Die hoort het relaas van Barry met plezier aan. ,,Als leerlingen hier eenmaal op school zijn, willen ze niet meer weg. Zo’n 95 procent van de mensen blijft hier bij Tata Steel werken. Je investeert als bedrijf in de opleiding van nieuwe werknemers. Maar die inspanningen betalen zich wel uit.’’

Bedrijfsscholen

Terwijl veel bedrijfsscholen van onder meer Philips, Shell, de NS en DSM in de loop der jaren hun bedrijfsschool hebben opgedoekt, hebben Tata Steel en de voorgangers Corus en Hoogovens altijd volhard in het houden van een eigen kweekvijver voor nieuw personeel.

,,Op die manier beheers je min of meer een constante toestroom van nieuwe jonge werknemers. Met een gedegen opleiding. Ons niveau is hoog.

Dat blijkt wel bij de toelatingseisen. Van de tweehonderd aanmeldingen blijven er jaarlijks honderd over.’’

De leerlingen zijn veelal afkomstig van technische scholen uit de regio, zoals het Technisch College uit Velsen, het Kennemer College. Alle nieuwe inschrijvingen zijn ook automatisch ingeschreven bij het NOVA-college. Op die manier is het diploma rechtsgeldig. ,,We hebben leerlingen vanaf 16 jaar. Maar ook werknemers die aanvullende opleidingen doen. Die kunnen wel in de vijftig zijn. Zodoende krijg je een heel gemengd gezelschap’’, zegt Deen.

Overigens: een stage bij de verschillende bedrijfsonderdelen begint pas bij achttien jaar. Pas dan mogen de stagiaires volgens de wet het bedrijfsterrein betreden. Op het terrein heeft de Academy overigens ook een hal voor opleidingen voor onder meer vorkheftruckschauffeurs en kraandrijvers. Ook derden kunnen hier terecht.

Zonnig

Rolf Deen ziet de toekomst voor de Academy zonnig in. Of hij nog iets te wensen heeft? Ja. ,,Nu kiezen nog twee van de tien scholieren van het basisonderwijs voor een technische opleiding. Dat aantal moet verdubbelen. Onze generatie is altijd wijs gemaakt dat de toekomst ligt in de dienstensector. Dat techniek echt voor weinigen is weggelegd. Uit ervaring kan ik zeggen dat dat beeld niet klopt. Ikzelf wist ook niet veel van techniek voordat ik hier kwam te werken. Maar in de loop der tijd heb ik veel opgestoken. Het ligt ook aan de manier waarop het een en ander wordt uitgelegd. Bij ons gebeurt dat goed.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.