Brandweer gaat ook vriendelijk actievoeren in de regio IJmond

Susanne Moerkerk
Velsen

De staking van de brandweer duurt nog altijd voort. Sinds eind juni gaat de brandweer alleen nog naar meldingen die eerste en tweede prioriteit hebben.

Na een aantal publieksvriendelijke acties in Haarlem, gaat de brandweer van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) ook in de IJmond op ludieke wijze aandacht vragen voor hun situatie.

Maikel van Vastenhoven, voorzitter van de actiegroep binnen de VRK: ,,We kunnen als brandweer het werk niet volledig neerleggen, dus draaien we zondagsdiensten. De burger merkt er niets of nagenoeg niets van.’’

Ludiek

Behalve dan wanneer de brandweer acties in de openbare ruimte houdt. Zo visten brandweerlieden in Haarlem oude fietsen uit de gracht en hielpen ze bij een verzorgingstehuis bij de dagbesteding.

Van Vastenhoven: ,,Nu de vakantie voorbij is, gaan we weer acties plannen.’’ Daarvoor wordt ook aan de IJmondgemeenten gedacht.

De brandweerlieden strijden om de pensioenleeftijd. Voorheen kon een brandweerman of - vrouw stoppen op 55-jarig leeftijd. Die is voor iedereen verhoogd, maar de brandweerlieden willen dat voor hun fysiek zware werk een leeftijdsgrens van 59 wordt getrokken. Daarna zouden ze binnen de brandweer ander werk kunnen doen, zoals brandpreventie of bureauwerk.

Verzwaren

De onderhandelingen hierover liepen voor de zomer vast. Tot er uitsluitsel komt, staakt de brandweer.

Van Vastenhoven: ,,We verzwaren de staking nog niet naar het niveau dat we meldingen door de vrijwillige brandweer laten uitvoeren. De sfeer in de onderhandelingen is goed, dat willen we niet met het verzwaren van acties beïnvloeden. Liever betrekken we het publiek op een positieve manier bij onze staking.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.