Met korting dit weekend naar evenement Forteiland IJmuiden

Redacteur IJmuiden
IJmuiden

Forteiland in IJmuiden bestaat 125 jaar. Dit weekend vindt een bijzonder re-enactmentfestival plaats op het eiland. Wie woensdag de IJmuider Courant koopt, vindt daarin een kortingsbon.

Het 125-jarig bestaan van Forteiland wordt dit weekend op het eiland gevierd met honderdvijftig acteurs in militaire uniformen met levensechte wapens en militaire voertuigen. De geschiedenis van het fort herleeft met deze re-enactment waarbij het dagelijkse leven van soldaten wordt nagespeeld.

Er lopen niet alleen Amerikaanse, Nederlandse en Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook acteurs van re-enactment groep De Maastrichtse brigade. Zij lopen in uniformen van de Koninklijke Marechaussee uit de periode rond 1900. Het Nederlandse verzet uit de Tweede Wereldoorlog, de Binnenlandse Strijdkrachten, is eveneens in uniform en met wapens op het eiland te vinden.

En wie wil, kan schieten. De Airsoftvereniging ’Van Nieuwkoop tot IJmuiden’ is het weekend aanwezig. Zij hebben replica’s gemaakt van bestaande geweren (ook qua grootte en zwaarte) waarom plastic balletjes kunnen worden geschoten.

Bezoekers mogen met deze wapens schieten in de (droge) slotgracht. De Airsoftvereniging wil vier keer per jaar een evenement organiseren op Forteiland waar mensen uit heel het land naar toe komen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.