Redder Bas leest voor uit ’De Kleine Walvis’

Gwendelyn Luijk
IJmuiden

Dat er bij de KNRM stoere mensen met een klein hartje zitten, bewees de reddingsmaatschappij woensdag tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Gekleed in overlevingspak las vrijwilliger Bas Tol aan tien peuters het prentenboek ’De Kleine Walvis’ voor.

Daarvoor brachten de peuters van kinderopvang Partou in Santpoort-Noord een bezoekje aan het reddingsstation van de KNRM in IJmuiden. Het voorleesuurtje vond plaats aan boord van reddingsboot Nh 1816.

„Weten jullie welk boek dit is?”, vraagt Bas Tol. Het blijft even stil. Het is dan ook best spannend zo tussen al die apparatuur op de boot. Tol zit tussen de bankjes met kinderen in, midden op de grond. „De Kleine Walvis!”, roepen een paar peuters dan toch.

Dat boek is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Het gaat over de vriendschap tussen Boy en een aangespoelde walvis. Het boek van Benji Davies wordt deze week door heel Nederland voorgelezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden tot zes jaar. De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen en moeten het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen stimuleren.

Voorleesontbijt

De week werd gisteren afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt, dat op plekken in het hele land werd gehouden. Bekende Nederlanders als Ronald Plasterk, Eberhard van der Laan, Beau van Erven Dorens en Prinses Laurentien bezochten scholen en bibliotheken om voor te lezen uit ’De Kleine Walvis’ of één van de andere negen boeken uit de Prentenboek Top Tien.

De kinderen van Partou kennen het boek goed, want de afgelopen tijd is het ze heel vaak voorgelezen. Bovendien was er in de klassen veel aandacht voor het thema zeedieren. Jessica Postma van Partou vertelt dat er hard gezocht is naar een passende voorlezer. „We dachten eerst aan een visser, maar we kwamen uiteindelijk bij de KNRM uit. Bas kon niet naar ons toe komen, dus zijn we hierheen gegaan. Eigenlijk is dat nog veel leuker.”

Voorlezer Bas is vader van één van de kinderen. „Het is leuk dat dit boek zo goed bij de KNRM past”,vindt hij. „In het boek wordt een walvis gered. De KNRM in Noord-Nederland moet ook weleens helpen als er een walvis is aangespoeld.”

Het verhaal is binnen een paar minuten uit, maar daarmee is het bezoekje nog niet afgelopen. Wie wil, mag even op de stoel van de schipper zitten en kapitein spelen. „Ik vond het sturen het leukst”, zegt Alissa (3) even later. De Nationale Voorleesdagen duren nog tot en met 4 februari.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.