Hoog bezoek in de haven van IJmuiden

Foto: Ko van Leeuwen

Foto: Ko van Leeuwen

Wim Wegman
IJMUIDEN

In de IJmondhaven kan je  zo af en toe vreemde snuiters tegenkomen. Ook nu is dat het geval. Twee sleep/duwboten met een hele hoge opbouw domineren het beeld. Bij de boten liggen twee grote, overduidelijk lege pontons.

Het betreft materieel van de Rotterdamse baggeraar Van Oord. De bakken, genaamd Sand Carrier 106 en Sand Carrier 102, met een laadvermogen van zo'n 10.000 ton, zijn tot voor kort werkzaam geweest in de Perzische Golf bij landaanwinning. Ze hebben kleppen in de bodem om hun lading zand snel te kunnen lossen.

De sleep/duwboten, de Kingfisher en de Harriet, hebben een hoge brug om over de bakken heen te kunnen kijken. Ze slepen de bakken namelijk niet, maar duwen deze. Hierbij wordt een in Nederland weinig voorkomende methode gebruikt waarbij de boeg van de sleepboot in een inham aan achterzijde van de bak vaart. Met behulp van twee grote stootbuffers aan de zijkant klemt de sleep/duwboot zich vast aan de bak.

De kleine vloot is onderweg van de Perzische Golf naar St. Petersburg en liggen korte tijd in IJmuiden voor proviandering en een wisseling van de bemanning.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.