’Niet meer uit handen geven’

Monne Reitsma
Haarlem

Met bloemen en champagne in de achterbak reizen de voetbalsters van Jong Telstar zaterdag naar Klarenbeek. De return tegen de plaatselijke SC moet een formaliteit zijn voor de Haarlemse ploeg. De thuiswedstrijd leverde immers een 5-1 zege op. Als de missie slaagt dan promoveert het team een jaar na de oprichting naar de hoofdklasse.

,,We mogen dit inderdaad niet meer uit handen geven”, weet ook keepster Kelly Steen. In de thuiswedstrijd kreeg zij niet veel te doen. Klarenbeek kwam weliswaar op voorsprong, maar nog voor rust trok Telstar de wedstrijd naar zich toe. Na rust liep Telstar/DSS naar een riante 5-1 stand weg.

,,Toch moeten we altijd blijven opletten. Zij kunnen zo maar met een counter komen. We moeten proberen niet op achterstand te komen. Aanpassen aan de tegenstander doen we niet, we gaan spelen zoals we dat het hele seizoen al hebben gedaan. En met deze ruime voorsprong zou het normaal gesproken moeten lukken.”

Doorstroming

In verband met de doorstroming van talentvolle voetbalsters naar de hoofdmacht, dat volgend seizoen uitkomt in de eredivisie (na drie jaar BeNe-league, red.), wilde Telstar vorig seizoen graag met een beloftenteam starten.

Met partner DSS werd een overeenkomst aangegaan waardoor de ploeg in de eerste klasse van start kon gaan. En met succes. Na het binnenhalen van een periodetitel plaatste de ploeg zich voor de nacompetitie en middels deze extra wedstrijden lijkt de stap omhoog meteen gezet te worden.

De 18-jarige Steen werd vorig seizoen naar Jong Telstar gehaald. Jarenlang speelde zij voor SV Zandvoort in haar woonplaats. Vanaf de E1 is zij keepster in de hoogste jeugdteams (E1, D1, C1 en B1).

,,Maar daarnaast heb ik ook veel op andere posities gespeeld. Als mijn eigen wedstrijd klaar was ging ik met een andere ploeg mee zodat ik ook kon voetballen. Ik vind het ook niet erg om veldspeler te zijn. Het is altijd een lastig keuze geweest, maar nu ben ik gewend aan het keepen.”

Jammer

Met de nationale jeugdploeg onder 19 jaar greep Steen in april naast een ticket voor het Europees Kampioenschap dat in juli in Israel wordt afgewerkt. ,,Zo jammer, dat we daar niet bij zijn. Ik denk echt dat we daar goed hadden kunnen presteren.”

Nederland was bijna de beste nummer twee in de poulefase. Een plek die ook recht gaf op deelname. Maar een benutte strafschop in blessuretijd van Engeland tegen Noorwegen zorgde ervoor dat de Britse ploeg deelneemt aan het eindtoernooi. Overigens wel een opvallende strafschop. De Engelsen liepen te vroeg in waardoor de scheidsrechter besloot Noorwegen een vrije trap te geven.

Protesten

Na protesten werd die beslissing, conform de reglementen, teruggedraaid en mochten Engeland en Noorwegen een dag later alsnog de resterende achttien seconden uitspelen. Engeland begon met de strafschop en schoot deze voor de 2-2 binnen. Daardoor werd Nederland uitgeschakeld. Steen kan zich nog opwinden over het voorval. ,,Het was echt zo raar allemaal. Door zo’n tweede kans werden wij uitgeschakeld. Echt sneu.”

Sneu was verder niet haar eigen seizoen. ,,Nee, ik heb wel een goed seizoen gedraaid. Het ging lekker met de meiden voor me.” Het resulteerde al enkele malen in een plaats op de bank bij de selectie van het ’grote’ Telstar.

Volgend seizoen maakt de Zandvoortse de overstap naar de A-selectie. Samen met aanvalster Carli Luntz verlaat zij Jong Telstar. Een eventueel avontuur in de hoofdklasse zit er voor haar dus niet in. ,,Ik ben blij met deze kans. Ik wil altijd hogerop en ik kijk echt uit naar duels tegen Ajax en Twente. Dat is toch helemaal leuk om mee te maken.”

Doorschuift

Het is nog niet duidelijk welke plek Steen in de keepersorde gaat innemen. Melissa van der Wiel heeft aangegeven te stoppen terwijl Barbara Lorsheyd de aanbieding van Telstar nog in beraad heeft. Het zou zo maar kunnen dat Steen onmiddellijk doorschuift naar de plek van eerste keepster. ,,Daar kan ik nog niets over zeggen omdat er nog niets bekend is. Ik ga in ieder geval mijn best doen en kijken hoe ver ik kom.”

Maar voordat er eventueel tegen Ajax wordt gespeeld wacht eerst nog de return om een plek in de hoofdklasse. Het duel op sportpark De Pauw in het Gelderse Klarenbeek begint zaterdag om 15.30 uur.

Meer nieuws uit Telstar