Meer illegale vluchtelingen gepakt bij ferry IJmuiden-Newcastle

Carlo Nijveen
IJmuiden

De Koninklijke Marechaussee gaat de ferry IJmuiden-Newcastle scherper in de gaten houden, omdat het aantal illegale vluchtelingen dat probeert met de veerboot naar Engeland over te steken zeer waarschijnlijk fors zal toenemen.

In de eerste zes maanden van dit jaar hebben speurders in en rond de veerboot al negentig ’inklimmers’ betrapt, hetzelfde aantal vluchtelingen dat in heel 2016 is onderschept. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De marechaussee zal in het IJmuidense havengebied vrijwel zeker vaker migratiecontrolehonden gaan inzetten, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Maar omdat de honden nog moeten worden opgeleid, kan de opsporingsdienst naar verwachting pas eind volgend jaar over tien extra viervoeters beschikken. ,,Honden zijn wel het beste controlemiddel’’, aldus de marechausseewoordvoerder.

Hoek van Holland is overigens nog steeds een veel gewilder vertrekplaats voor illegale vluchtelingen dan IJmuiden. Daar werden in de eerste helft van dit jaar al 440 inklimmers aangehouden. Het gaat niet zelden om Albanezen. Zo betrapten marechaussees eind juni drie vluchtelingen van Albanese afkomst in een vrachtwagen bij de Felison Cruise Terminal. Ook in de herfst van 2016 werden bij de ferry IJmuiden-Newcastle in korte tijd twee keer vluchtelingen uit Albanië opgepakt.

Camera’s

In de buurt van de aankomst- en vertrekplek van de veerboot zijn camera’s geplaatst. Hekken rond het terrein werden onlangs voorzien van prikkeldraad. De pakkans voor (aspirant-) inklimmers in IJmuiden is hoog, stelt een woordvoerder van de gemeente Velsen.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.